»Več evforije bo, ko zmagamo na SP«

Odbojka: Mitja Gasparini je najbolj zaznamoval slovensko pot med svetovno elito.

Objavljeno
29. maj 2017 23.58
Uvrstitev odbojkarjev ns SP Ljubljana 28.5.2017 [odbojka,sp]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Bolgarija in Srbija, kraj(a) srečnega imena za slovenske odbojkarje, ki so se na tem skupnem prizorišču predlani okitili z naslovom evropskih podprvakov, prihodnje leto pa se bodo tam prvič merili tudi na SP. Izbranci Slobodana Kovača niso imeli časa niti za spodobno proslavljanje, saj jih že danes čaka pot v Južno Korejo na prvi turnir svetovne lige.

»Prostor za napredek je še v tem, da hitreje prepoznamo trenutni položaj v igri. Proti Belgiji smo potrebovali dva niza, da smo uvideli, da bo treba nekoliko popustiti s servisom, da nismo več toliko 'nabijali' in delali napak. Ko sta se naša začetni udarec in blok uredila, Belgijci niso imeli več rešitev. V četrtem nizu vprašanja o zmagovalcu ni bilo več, morali bi početi res velike neumnosti, da bi se nam približali,« se je še enkrat nazaj ozrl korektor Mitja Gasparini, ki je Belgijcem ob kar 53-odstotnem napadalnem izkoristku nasul 24 točk, od tega tri z blokom in dve s servisom.

Krstni preboj med svetovno elito je nov korak naprej po predlanskem naslovu evropskega podprvaka in lanskem premiernem nastopu v svetovni ligi. Še toliko slajši je, ker so fantje sanje ujeli doma, v Stožicah. »Ravno zato podvig pomeni veliko. Ker je prvič, bo vselej ostal v spominu ne le nas, ki smo bili del ekipe, temveč vseh slovenskih ljubiteljev odbojke. Storili smo nekaj velikega za Slovenijo in, skladno z našimi cilji, raven in pričakovanja spet dvignili še kanček višje. Tudi vse reprezentance, ki so še pred nami, višje uvrščene, dobro poznamo, igrali smo že z njihovimi reprezentanti ali proti njim, težko bi se še našla zasedba, ki bi nas lahko razbila,« zagotavlja Primorec.

Selektor Kovač je na turnirju ponudil priložnost vsem igralcem, v dvobojih s slabšimi tekmeci so si minutažo zagotovili tudi fantje s klopi. »Videli ste, da je bila razlika proti Gruziji ogromna, ne glede na to, kdo je na naši strani igral. Proti takšnim nasprotnikom je res dilema, ali igralcu ponuditi 'trening' ali ga raje spočiti, saj je trening, ko igramo med seboj 6:6, zagotovo kakovostnejši kot obračun z Gruzijo ali Izraelom,« je prepričan 32-letni Gasparini, ki o utrujenosti ni razmišljal: »Zdržali smo, selektor nas je odlično menjaval, obračal. Sploh po tekmi z Belgijo smo bili utrujeni in ne vem, kako bi bilo, če bi bil dan pozneje še en dvoboj. A v tem mesecu dni, odkar smo skupaj, smo opravili zelo dobro delo.«

Zdaj ostajajo neuresničen cilj le še OI, a Mitja ob tem zamahne z roko: »Res je, a če bi se čuden kvalifikacijski sistem spremenil, bi bili že v Riu.« Še preden pa bo sploh odprta pot v Tokio 2020, čaka Kovačevo četo še kup drugih izzivov, prvi je že pred vrati: drugi kakovostni razred svetovne lige. Slovence čakajo trije neevropski turnirji, v Južni Koreji, na Japonskem in v Egiptu, v primeru uspešnih nastopov še sklepni v Avstraliji. »Nič ne bom napovedoval. Do konca kvalifikacij za SP ni o svetovni ligi razmišljal nihče, zgolj o potovanju v 'mojo' Južno Korejo, ki bo katastrofalno, ampak bomo zdržali in dali vse od sebe za uvrstitev na F4,« poudarja korektor, ki si bo še eno sezono kruh služil pri finalistu, moštvu Incheon Korean Air Jumbos.