Velika žrtev za Rio: odpovedal se bo hitri hrani

Usain Bolt na SP v Pekingu navdušil z novim zlatim trojčkom. OI naslednji veliki cilj.

Objavljeno
28. december 2015 00.33
Saša Verčič
Saša Verčič
Ameriški deseterobojec Ashton Eaton ter etiopska tekačica na srednje in dolge proge Genzebe Dibaba sta bila po izboru mednarodne zveze (IAAF) razglašena za atleta in atletinjo leta, a akter ene od atletskih zgodb, ki so letos najbolj navdušile svet, je bil vsekakor Usain Bolt. Jamajčan se je na SP v Pekingu zdel ranljiv kot še nikdar, pa je vseeno vpisal nov zlati trojček.

Odkar je jamajški superzvezdnik stopil na veliko sceno na OI v Pekingu 2008 – trije naslovi olimpijskega prvaka, na 100 in 200 m ter s štafeto 4 x 100 m –, je bil na prestolu nedotakljiv. Sledili so še zlati trojčki na svetovnih prvenstvih v Berlinu 2009 (tu je tudi postavil svetovna rekorda na 100 in 200 m), Daeguju 2011 in Moskvi 2013 ter igrah v Londonu 2012. A po SP v Rusiji je Bolt zelo malo nastopal, ubadal se je s poškodbami, na sceno pa je vedno bolj samozavestno stopal Justin Gatlin, dvakratni dopinški grešnik, za katerega velja splošno prepričanje, da sploh ne bi smel več nastopati, a je bil v zadnjih slabih dveh letih neporažen … Zato je pred novim snidenjem na Kitajskem ta obračun obveljal tudi za dvoboj slabega in dobrega, Jamajčana so številni videli kot rešitelja atletike, prepričani, da »mora« zmagati v dobro kraljice športa, ki še nikdar ni imela tako omajanega ugleda (dopinški škandali so letos odmevali kot že dolgo ne).

Potem ko je dolgo časa v zraku viselo vprašanje, ali bo Bolt v Pekingu sploh nastopil, saj zaradi poškodbe večji del sezone ni tekmoval, ali bo dovolj dobro pripravljen in dovolj hiter, je v Ptičjem gnezdu jamajška strela udarila znova. Le da je bil to za šprinterskega kralja najbolj izenačen tek na 100 metrov, ki jih je dobil, kazalo je že, da bo Gatlin vendarle prišel do tako želenega skalpa na velikem tekmovanju, a na koncu je bil v najbolj pričakovanem obračunu prvenstva za stotinko sekunde vendarle hitrejši Bolt. Preprosto najboljši, ko je to najbolj potrebno. »Vsekakor mislim, da je bila to moja najtežja tekma. Veliko sem prestal v tej sezoni in občutek je zdaj zares izjemen,« je bil vesel tako nove zlate kolajne kot tudi tega, da je dvomljivcem zaprl usta, najhitrejši človek na svetu. Seveda pa tu pekinške zgodbe še ni bilo konec. Je pa res, da je bilo vse veliko lažje, zmaga na 200 metrov je bila že rutinska (ne pa tudi bizarna nesreča ob proslavljanju zlate kolajne, ko ga je zbil neprevidni voznik dvokolesnika), jamajška štafeta je nato pričakovano slavila na 4 x 100 metrov.

»Glede na to, kakšno leto je za mano, je to eden mojih najboljših rezultatov. Ljudje so me bolj ali manj odpisali, dejali so, da mi ne bo uspelo, da je z mano konec, a dokazal sem jim, da Usaina Bolta ne smeš nikoli odpisati, sem šampion in ko je treba, pokažem, kaj znam,« je ob še enem popolnem SP razmišljal Bolt, ki sam takšnih dvomov ni imel. Če bi jih, niti ne bi stopil v štartni blok. Po Pekingu 2015 Jamajčan premočno vodi na lestvici najuspešnejših atletov na svetovih prvenstvih, saj ima 11 zlatih kolajn (Carl Lewis, LaShawn Merritt in Michael Johnson po 8) ter še dve srebrni, medtem ko ima na OI šest zlatih.

Rio in svetovni rekord

Bolt je po Pekingu končal sezono, saj si je želel vzeti dovolj počitka, preden se začne pripravljati na naslednji veliki projekt – olimpijske igre v Riu de Janeiru, kjer bo skušal kot prvi v zgodovini na največjem športnem tekmovanju doseči tri šprinterske zmage zapored. Z mislimi na Rio se je odpovedal oziroma se skuša odpovedati tudi eni svojih najslabših razvad – hitri hrani. »Jesti moram veliko več zelenjave in izločiti hitro hrano. Slednje bo zame ena najtežjih stvari, saj me pozno zvečer velikokrat obsede želja po hitri hrani. To bo ena mojih največjih žrtev. Včasih pač razmišljaš le o tem, da bi pojedel milijon piščančjih krilc, in težko se je temu povsem odpovedati. Zato ti tudi spodrsne od časa do časa, a trudil se bom, da mi bo čim manjkrat, upam, da se bom lahko čim bolje nadzoroval,« o svoji šibki točki pravi 29-letnik iz Kingstona, ki je v avtobiografiji Hitrejši od strele razkril, da je med OI v Pekingu v desetih dneh v McDonald'su pojedel 1000 piščančjih medaljonov (priljubljenih nagcev), kar znese 5000 kalorij dnevno … »Najprej sem jih pojedel 20 za kosilo in nato še 20 za večerjo. Naslednji dan sem jih za zajtrk 40, za kosilo 20 in za večerjo še 40. Zraven pa še nekaj ocvrtega krompička in jabolčno pito,« je zapisal. Vse to, ker se mu je zdela kitajska hrana »čudna«.

Takšne pregrehe naj bi bile torej v naslednjih osmih mesecih velike izjeme, Bolt pa bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo igre v Riu dočakal kar najbolje pripravljen. »Bolj ko se približuje sezona olimpijskih iger, bolj razmišljam o njih. Pomenijo mi zares veliko, močno si želim še enkrat zablesteti. Zaporedne zmage na olimpijskih igrah so zame največji dosežek v karieri, vem pa, kaj vse je za to potrebno, kaj vse moram storiti. V naslednji sezoni tako zame na bo prav nič zabave, ampak samo delo in delo,« se Bolt ozira k svojim zadnjim igram, ne pa tudi zadnjemu velikemu tekmovanju. Četudi to še ni povsem gotovo, a nastopil naj bi tudi na svetovnem prvenstvu 2017, ki ga bo gostila njemu zelo ljuba prestolnica – London.

Če bo vse teklo kolikor toliko po pričakovanjih, bi Jamajčan v Riu lahko ponovil izkupiček iz Pekinga 2008 in Londona 2012, a sam si želi v letu 2016 še piko na i. Namreč svetovni rekord na 200 metrov (19,19; na 100 m 9,58), o katerem razmišlja že nekaj časa, pa ne le o tem, da bi ga izboljšal za kakšno stotinko, dve, temveč da bi tekel pod 19 sekundami. »Zares se želim spustiti pod to mejo. To je eden mojih največjih ciljev, hkrati pa tudi najtežjih. Biti mora pravi dan, prava tekma … Naloga nikakor ne bo lahka, a sam čutim, da to zmorem, enako misli tudi moj trener. Zato gre le zva delo in za pravi trenutek. To bo vsekakor ena od stvari, na katere se bom osredotočil v letu 2016,« pravi Bolt, ki bo novo sezono dočakal veliko bolje pripravljen, kot je zadnjo, zato se že veseli izzivov, ki mu jih bodo nudili Gatlin, povratnik Yohan Blake in drugi. S. V.