Veliko vlogo bo odigrala psihična pripravljenost

Sašo Bertoncelj jutri v finalu svetovnega prvenstva. Na konja zadnji, kar prinaša prednosti in slabosti.

Objavljeno
10. oktober 2014 02.15
Sašo Bertoncelj je na svetovnem pokalu na konju z ročaji zasedel prvo mesto. Ljubljana 27. april 2013.
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Napetost v slovenski gimnastični ekipi na SP v Nanningu se stopnjuje, živčnost narašča. Sašo Bertoncelj je s kvalifikacijami na konju z ročaji uspešno opravil že pred natančno tednom dni, finale ga čaka jutri zjutraj po srednjeevropskem času. V boju za kolajne bo veliko vlogo odigrala tudi psihična pripravljenost, saj bo nastopil zadnji.

Potem ko si je finale zlahka zagotovil s sestavo z izhodiščno oceno 16,500, se je v zadnjem tednu dni najboljši slovenski telovadec ta čas posvetil samo težji različici (16,700 ali 16,800). »Če je vse normalno, mi lažja vaja ne bi smela povzročati težav, zato sem se osredotočil na težjo, v kateri so se mi velikokrat prikradle tudi napake, v dobršni meri zaradi slabše telesne pripravljenosti. Zato je jasno, če se mi bodo napakice vlekle skozi ves nastop, bo vse skupaj na meji, težko bo izvesti celotno sestavo, medtem ko imam za popolno predstavo, ko se ni treba reševati iz zagat, kondicije dovolj,« je po predzadnjem dnevu priprav na veliki finale dejal Bertoncelj, ki se dobro zaveda, da je naredil, kar je lahko, danes pa si želi na treningu še eno dobro sestavo, saj bi se tako na tekmo podal s toliko boljšimi občutki.

Škofjeločan ne skriva, da živčnost narašča, da bo v boju za kolajne kar precej treme, v tem dolgem premoru je seveda razmišljal, kako bi se lahko jutri vse skupaj razpletlo, pri čemer je bolj ali manj jasno, da bo moral pokazati veliko mero psihične zrelosti. Na konja se bo namreč podal kot zadnji, kar daje možnost taktiziranja, na drugi strani pa bo pritisk še toliko večji, če se bo denimo dobro zavedal, da je kolajna na dosegu roke. Ne gre pač pozabiti, da so finali na konju zares nepredvidljivi, kaj lahko, da bo za uvrstitev med najboljšo trojico zadostovala že precej nizka ocena … »Če bo le možno, bom seveda nastopil z lažjo sestavo, če bo do kolajne vodila zgolj težja, pa se bom odločil za slednjo. V finalu pač ne nameravam loviti 5. mesta. So pa vsekakor možni vsi scenariji, od tega, da bo treba za kolajno prikazati fenomenalno sestavo, lahko bo dovolj že precej nizka ocena in se bo treba zato toliko bolj zbrati, lahko pa, da v nobenem primeru ne bom v igri za najvišja mesta, ker bodo tekmeci blesteli,« o možnih razpletih razmišlja 30-letnik, ki na veliki tekmi še nikdar ni nastopil kot zadnji.

»Težko se je v glavi pripraviti na to, da moraš povsem odmisliti, ali je za kolajno dovolj 16 ali 15 točk. To je največja mojstrovina in tega se ne da vaditi, saj na treningu pač ni tovrstnega pritiska. No, z leti sem se vendarle veliko naučil tudi glede tega, mislim, da sem že kar zrel. Je pa jasno, da nastop na koncu prinaša tako pozitivne kot negativne stvari, po eni strani lahko nadzoruješ potek, po drugi pa se ti ne smejo zatresti roke, če se ponudi velika priložnost. Da, mislim, da bo tekma kar taktična,« pravi Bertoncelj, za katerega bo to tretji finalni nastop na svetovnih prvenstvih. Je po učni uri (ali minuti) v Rotterdamu 2010 in zapravljeni priložnosti (ter tudi učni uri, saj je bil prvič zares v igri za kolajno) v Tokiu 2011, kjer je padel z orodja, za kolajno pa je zadostovalo komaj nekaj čez 15 točk, napočil čas za veliki met? Pri tem seveda ni nepomembno, da je letos na EP že osvojil bron, konkurenca pa bo tudi jutri bolj ali manj evropska.

»Po vseh težavah s komolcem sem super zadovoljen s kolajno na evropskem prvenstvu, prav tako tu s finalom. Je pa dejstvo, da sem na Kitajsko prišel po vrhunski rezultat. Ne želim zveneti arogantno, a zares zadovoljen bom le s kolajno. Resda so možnosti za spodrsljaj večje kot za uspešen nastop, pa vendar, cilj, želja, pričakovanje so jasni …« napoveduje boj za eno od prvih treh mest Bertoncelj, čigar najvišja uvrstitev na SP doslej je 7. mesto, Slovenija pa kolajne na tovrstnem tekmovanju ni osvojila vse od leta 2007, ko je Mitja Petkovšek v Stuttgartu osvojil naslov prvaka na bradlji, Aljaž Pegan pa podprvaka na drogu.

Preden bo Bertoncelj poprijel za konja, se bodo pred njim zvrstili Daniel Keatings, Alexander Naddour, Cyril Tommasone, Filip Ude, Andrej Lihovicki, Robert Seligman in Krisztian Berki.