Veslaški kandidati za hišo slavnih na Ljubljanici

Slovenski veslač Iztok Čop bo konec tedna na Ljubljanici sklenil bogato športno kariero.

Objavljeno
19. september 2012 16.13
Slovenija.Bled.18.08.2011 Iztok Cop.Foto:Matej Druznik/DELO
T. V., šport
T. V., šport
Ljubljana – V več kot 20 letih vrhunske kariere je Iztok Čop stkal številna prijateljstva v tujini in tudi po tej zaslugi črpal ideje, da se je ohranil v svetovnem vrhu. Slovenski as bo zato krog veslaškega življenja v petek zaokrožil v tem slogu: na Ljubljanici se bo meril s tistimi svetovnimi legendami, ki so zaznamovale njegovo pot.

Ljubljanico si je Čop že pred poldrugim desetletjem izbral za idealen poligon, s katerim je tudi Mednarodni veslaški zvezi pošiljal očitna sporočila, kako lahko bi bilo dvigovati priljubljenost ta šport v svetu, če bi pokazala nekaj inovativnosti in iznajdljivosti ter eno najstarejših svetovnih športnih panog pomaknila bližje urbanim sredinam.

Že leta 1997 je na njej gostil nekaj največjih svetovnih asov in na koncu za zmago čestital Italijanu Alessiu Sartoriju, pozneje velikemu tekmecu tako v atenskem kot londonskem olimpijskem finalu dvojnih dvojcev, v katerih sta se italijanski in slovenski čoln izmenjala na drugem in tretjem mestu.

Leta 1998 je prav na Ljubljanici Čopa nase s prvim mestom opozoril Luka Špik, s katerim sta do letos spisala veličastno poglavje slovenske veslaške zgodovine, leta 2001 pa je Čopovo ekshibicijo osvojila estonska legenda, dvakratni olimpijski podprvak, svetovni in evropski prvak Jüri Jaansen. Šele po tistem je prišel čas za slovenskega šampiona, ki je v prestolnici kraljeval med letoma 2002 in 2004, za tem pa zamrznil svoj šov.

Po letih zatišja se mu je središče glavnega mesta letos ponudilo kot idealno prizorišče za slovo, ki ga je v uradni obliki potrdil že po olimpijskem bronu. »Ljubljanica je za takšne dogodke bolj primerna kot Blejsko jezero, gledalci lažje spremljajo dvoboje,« je izbor pojasnil Čop, ki pa Bledu, na katerem je pustil kilometre in kilometre pretečenih poti ter preveslanih prog, ni obrnil hrbta. S simbolično udeležbo se bo od domače gladine na Gorenjskem poslovil dan pozneje, ko bo na Bledu tudi državno prvenstvo.

Četudi ga je moral zaradi obveznosti zavrniti morda prav največji med največjimi, sir Steve Redgrave, petkratni olimpijski in devetkratni svetovni prvak, bo zasedba izjemna. Osem udeležencev petkovega spektakla v središču slovenskega glavnega mesta, samih kandidatov za hišo slavnih, se namreč lahko pohvali z veličastnim opusom: skupaj so Čop, Luka Špik, Norvežan Olaf Tufte, Čeh Vaclav Chalupa, Estonec Jüri Jaanson, Italijan Rossano Galtarossa ter Nemca Marcel Hacker in Peter Holzenbein v karieri zbrali kar 71 odličij s svetovnih prvenstev in OI.

Izbor imen je pravzaprav prerez Čopove kariere, ki se je na svetovni sceni začela s srebrom v dvojcu brez krmarja na SP na Dunaju leta 1991 in enega od vrhuncev doživela v obdobju med 2001 in 2003. Tedaj je po začasni ločitvi s Špikom ponovno sedel v enojec in na SP tri leta bil epske bitke s Hackerjem in Tuftejem. Tokrat bodo vsi združili moči v dvojnem dvojcu, se skozi ekshibicijo menjavali v čolnih, bolj kot tekmovalna plat pa bo v ospredju slovo od slovenskega asa, ki vsaj po številu zbranih kolajn prekaša prav vsakega od njih.

Še zadnje Čopovo dejanje na Ljubljanici se bo v petek začelo ob 19. uri, asi pa se bodo ob tem pomerili tudi na veslaških simulatorjih na kopnem.