Veslaško SP: dvojni četverec na koncu deveti

Gašper Fistravec: »Žal nam je izgubljenega dvoboja z Nizozemci, a v nasprotnem vetru se kaj več ni dalo storiti.«

Objavljeno
31. avgust 2013 12.18
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Čungdžu - Slovenski veslači Matej Rojec, Grega Domanjko, Jernej Markovc in Gašper Fistravec so na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji zasedli tretje mesto v finalu B dvojnih četvercev (za Italijani in Nizozemci), kar je naposled zadoščalo za končno deveto mesto. »Nastop je bil v skrajnih mejah njihove trenutne pripravljenosti, ki pa ni bila slaba za raven, ki so jo predstavljali. V načrtu smo sicer imeli prvo mesto, vendar pa niti doseženo ne pomeni slabe izvedbe, saj se brez napadalne taktike stvar ne bi izšla. Nekoliko premočni so bili Italijani, medtem ko bi se morda lahko izšlo za drugo mesto. Razmere so bile za našo posadko, ki je dokaj lahka, precej neugodne, saj je pihal kar močan nasprotni veter. Glede tega nas je rahlo skrbelo, kako se bo kosala s težjimi posadkami - rusko, češko, kanadsko. Vendar pa se je četverec ponovno skušal držati dogovorjene taktike, priti v ospredje, braniti položaj in finiširati. Če odštejem Italijane, je bila taktika v celoti dobro izvedena, kar je lepa osnova za nadaljnji razvoj te discipline v Sloveniji. Poleg peterice, ki je sodelovala na SP, imamo še nekaj kandidatov, torej perspektiva je,« je nastop dvojnega četverca ocenil selektor Miloš Janša.

Slovenska posadka je sicer takoj prevzela vodstvo in ga držala po prvi četrtini proge. V drugih 500 metrih so močno pospešili Italijani, si hitro zagotovili dolžino čolna prednosti in vodstva niso več izpustili iz rok. Naši fantje so ohranili drugo mesto, blizu so bili Rusi, Nizozemci in Čehi, Kanadčani pa so odpadli prvi. Kljub močnemu nasprotnemu vetru, ki je progo podaljšal za približno 20 sekund, je slovenski četverec uspešno odbijal ruske in češke napade, medtem ko se je Nizozemcem posrečilo pridobiti za špico čolna prednosti. Rojcu, Domanjku, Markovcu in Fistravcu se je posrečil odličen finiš, vendar pa mimo »oranžnih« niso mogli več.

»Kvalifikacijska tekma je bila sploh naša prva skupna, potem ko smo bili skupaj le teden dni. Dobro smo stopnjevali, forma se je začutila že v repešažu, prvenstvo smo tudi solidno zaključili. Malo so nas sicer presenetili Italijani in Nizozemci, ki smo jih sicer skušali stisniti v finišu, a se ni izšlo. Kljub vsemu sem z devetim mestom zelo zadovoljen,« je poudaril Grega Domanjko, Gašper Fistravec pa ga je dopolnil: »Na koncu smo izpolnili zastavljeni cilj končati nekje v prvi polovici finala B, zato sem tudi jaz zelo zadovoljen. Tudi današnja tekma je šla po načrtu, žal nam je le izgubljenega neposrednega dvoboja z Nizozemci. A v tem trenutku je bilo to naših sto odstotkov, v nasprotnem vetru se kaj več pač ni dalo storiti.«