Vidi, da se lahko drži najboljših

Tri slovenske smučarske tekačice so se na tekmi v Davosu prebile v četrtfinale, Fabjanova (15.) optimistična.

Objavljeno
13. december 2015 22.44
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Davos – Šprint v švicarskih Alpah so v slovenski tekaški reprezentanci pričakovali z veliko nestrpnostjo, deloma zato, ker se tekačice v drsalnem koraku na splošno lahko nadejajo boljših izidov, pa tudi zaradi vprašanj glede zdajšnjih sposobnosti Vesne Fabjan. Slednja je včeraj končala najvišje med sotekmovalkami (15.), do točk pa sta pritekli še Nika Razinger (16.) in Alenka Čebašek ( (26.).

»Glede na to, da je bil to moj prvi šprint v drsalni tehniki v tej zimi, sem bila precej živčna, sploh ker začetek sezone ni bil najboljši. Ker sem bila skoraj vso prejšnjo sezono v bolniškem staležu, sem v teh izločilnih bojih nazadnje tekla pred enim letom, tako da me je živčnost nekoliko ovirala. A zdaj vidim, da se lahko držim najboljših. Malo mi je sicer zmanjkalo za napredovanje, a čutim, da sem na pravi poti in da se forma izboljšuje,« je po nastopu razmišljala Besničanka, ki je v povsem drugačnem položaju kot reprezentančne tekmice, saj poskuša v tej sezoni predvsem spet ujeti svetovni vrh, potem ko je vrsto let potrjevala, da v šprintu v prostem slogu lahko poseže tudi po zmagi.

»Že naslednji šprint je v Dobbiacu, ki je ena od mojih ljubših postaj. A formo in tehniko gradim za tekmo za svetovni pokal v Planici. Rada bi tudi čim prej osvojila nov sistem izločilnih bojev, saj si zdaj sam izbiraš skupino. Tudi po tej plati sem tokrat opravila krst. Vesela sem, da je to za mano. Malo mi je zmanjkalo za polfinale, a rezultata tokrat niti nisem imela v mislih, bolj sem bila osredotočena na vsak nastop posebej,« je razložila Fabjanova, ki se je čez kvalifikacije prebila kot 16., v četrtfinalni skupini pa nato tekla s poznejšo zmagovalko, Švedinjo Stino Nilsson, in Američanko Jessico Diggins. Napredovanje ji je ušlo za 46 stotink.

Podobno tesno je bilo tudi v peti četrtfinalni skupini, v kateri je Nika Razinger pot v polfinale kot tretja zgrešila za 60 stotink, medtem ko je Alenka Čebašek po desetem času kvalifikacij v skupini s Fabjanovo zasedla zadnje, 6. mesto. Lea Einfalt, ki je v soboto v teku na 15 km zasedla 27. mesto, je bila tokrat 49. Dobro je tokrat nastopil tudi 20-letni Miha Šimenc. Čez kvalifikacije se sicer ni prebil, a je končal kot 40 med 86 tekači, izločilni boji pa so mu ušli za 1,1 sekunde. Zmagal je Italijan Federico Pellegrino pred Francozom Baptistom Grosom in Norvežanom Sondrejem Turvollom Fosslijem.

»Res je, da smo dvakrat obtičali pred vrati polfinala, a mislim, da je takšen izplen za prvi šprint sezone v drsalni tehniki soliden. Zdaj gremo lahko naprej z večjim optimizmom, saj vemo, kje smo in kaj lahko pričakujemo na naslednjih tekmah, tako da bomo lahko še izboljšali stvari. Predvsem pa moram pohvaliti Šimenca. Končna uvrstitev in minimalen zaostanek za finalom je zelo spodbuden rezultat. Upam, da je s tem dobil dodaten motiv in bo tako nadaljeval ter da bomo s kakšnim moškim kmalu spet pri točkah za svetovni pokal,« se nadeja trener Marko Gracer, četudi moška članska reprezentanca kot samostojna enota v slovenskem teku niti ne obstaja, marveč si fantje treninge in trenerja delijo z dekleti.