Vita Lukan mladinska evropska prvakinja

Zelo obetavna slovenska športna plezalka je na tronu nasledila reprezentančno kolegico Janjo Garnbret.

Objavljeno
02. oktober 2017 21.09
J. P.
J. P.

Perm - Uspehom slovenskega športnega plezanja ni videti konca. Kadetinja Vita Lukan (Radovljica) se je namreč v Rusiji okitila z naslovom mladinske evropske prvakinje v težavnosti in tako v kadetski konkurenci nasledila reprezentančno kolegico Janjo Garnbret, ki si je tekmice pokorila lani in predlani. Komaj 16-letna Radovljičanka je postala tudi skupna zmagovalka težavnostnega mladinskega evropskega pokala in si poleg Lučke Rakovec (Proteus) zagotovila vstopnico za mladinske olimpijske igre prihodnje leto v Buenos Airesu.

»Že po uspešnih kvalifikacijah in polfinalu sem vedela, da sem konkurenčna najboljšim. Zelo sem zadovoljna zaradi sproščenega finalnega plezanja, ki mi je omogočilo osredotočen in premišljen nastop. Na vrhu finalne smeri sem res dala vse od sebe, kar daje tej zmagi še večjo vrednost, saj so bile razlike zelo majhne in so odločale malenkosti. Resnično bi si težko predstavljala boljši zaključek mladinske sezone, novembra pa me čaka še članski svetovni pokal v Kranju, ki se ga že zelo veselim,« je bila navdušena zelo obetavna Gorenjka.

»Evropsko prvenstvo je bilo za našo reprezentanco uspešno. Viti se je posrečil vrhunski dosežek, obenem sem vesel tudi, da se je v finale uvrstilo kar sedem naših predstavnikov. Imeli smo pet tekmovalcev v udarni peterici, kar je zame pomemben podatek, zadovoljen sem tudi, da imamo predstavnike na mladinskih olimpijskih igrah. To je pomembno za prepoznavnost mladinske reprezentance in nasploh plezanja v Sloveniji,« je pod doseženo črto potegnil selektor mladinske izbrane vrste Anže Štremfelj.