Vital s prestopno bombo

Pred začetkom ženskega odbojkarskega državnega prvenstva: Branik pomlajen, Calcit prevetren, Petra Kramolc v Ljubljani.

Objavljeno
18. september 2014 02.50
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Tik pred sobotnim začetkom nove prvoligaške sezone v ženski odbojki so si v klubih enotni, da je – spet nekoliko pomlajena – konkurenca še bolj izenačena kot doslej, vodilna kolektiva zadnjih let, Nova KBM Branik in Calcit Volleyball, pa se bosta domači eliti priključila šele sredi sezone.

V prvem delu bosta namreč spet branila slovenske barve v interligi, če bo ta sploh preživela, za zdaj so prijavljene zgolj štiri zasedbe, ob obeh naših še dve avstrijski. Prvakinje iz Maribora bodo v sezono štartale pomlajene, vendar še naprej pod taktirko trofejnega trenerja Bruna Najdiča. »Kljub vsem uspehom izzivov ne zmanjka. Zasedba je vsako leto nekoliko spremenjena, mlajša – enako je tudi letos. Zame je torej glavni izziv iz takšne skupine narediti zmagovalno ekipo. Z mlajšimi igralkami je treba biti bolj potrpežljiv in delati postopno, korak za korakom, obenem pa biti pripravljen na to, da bodo rezultati morda prišli šele čez nekaj let. Več poudarka mora biti na tehniki, ki jim običajno manjka, manj pa na telesni pripravljenosti in uigravanju,« poudarja Najdič, ki je med drugim v svoje vrste iz Braslovč zvabil odlično mladinsko reprezentantko Anito Sobočan.

V Kamniku se ponavlja zgodba izpred leta dni. Ekipa bo spet temeljito prevetrena, dokončno pa sestavljena tik pred zdajci. Ostalo je šest igralk, edina okrepitev – ob dveh dekletih iz druge ekipe Calcita – je mlada podajalka Zala Kranjc, ki je doslej nastopala pod taktirko Jožeta Časarja v Celovcu. »Dokler nimamo zasedbe dokončno sestavljene, je težko govoriti o ciljih, ki pa so v Kamniku vselej visoki in tudi tokrat ne bo nič drugače. V igri za okrepitve so tako domače igralke kot tujke, potrebujemo pa še po eno korektorko, blokerko in sprejemalko,« poudarja trener Gašper Ribič, ki je pomanjkanje obrazov na treningih reševal z vključevanjem igralk, ki so trenutno brez kluba (Monika Potokar, Urška Igličar). V kadru med drugim ni več prve korektorke Tjaše Turnšek, ki je nepričakovano zgodaj končala kariero, in podajalke Eve Mori, ki kariero nadaljuje v Italiji, pa tudi reprezentančne sprejemalke Sare Valenčič in edine tujke doslej, kanadske blokerke Lucy Charuk.

Za največjo prestopno bombo pa je poskrbel ljubljanski Vital, ki se je v minuli sezoni komaj obdržal med elito, tokrat pa meri mnogo višje. Potem ko sta klub zapustili dosedanji ključni sprejemalki Elmina Handanovič in Mojca Pene, ki sta se družno preselili v francosko drugo ligo, so vodilni zavihali rokave in angažirali eno najizkušenejših odbojkaric ta hip pri nas, 33-letno Korošico Petro Kramolc, ki je svojčas že branila barve tako Branika kot Calcita. »Petra je uveljavljeno ime in ogromna okrepitev za našo mlado ekipo. Vesel sam, da smo zadržali glavnino deklet iz prejšnje sezone, priključili smo nekaj mladih kadetinj, nazadnje tretjih v državi, iz Alianse pa se je vrnila še podajalka Ivana Tanasković,« je poudaril trener Gregor Rozman in spregovoril tudi o ambicijah za novo sezono: »V moji naravi ni, da si ciljev ne bi postavil zelo visoko. Naj ne zveni predrzno, toda potihem računam celo na preboj do polfinala. Osnovni cilj pa je stopnička višje kot v minuli sezoni.«