Vlora Bedžeti bronasta na SP

Slovenska judoistka Vlora Bedžeti je na SP v Riu de Janeiru osvojila bron, Rok Drakšič je osvojil sedmo mesto.

Objavljeno
28. avgust 2013 18.48
JUDO/
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Rio de Janeiro - Slovenska judoista Vlora Bedžeti in Rok Drakšič sta danes nastopila na svetovnem prvenstvu v brazilskem Riu de Janeiru. Svoje delo je bolje opravila Bedžetijeva, ki si je priborila bron, medtem ko je Rok Drakšič zasedel končno sedmo mesto.

Bedžetijeva se morala že v uvodnem krogu kategorije do 57 kilogramov zelo potruditi, da je z 2:1 v kaznih premagala Kanadčanko Joliane Melancon. Precej lažje delo je imela v naslednjem dvoboju, v katerem je že po minuti v končni prijem (10:0) ujela Cergio David iz Hondurasa. Za nastop v četrtfinalu se je nato 21-letna borka Olimpije po robu postavila Mongolki Sumiyi Dorjsuren, ki je letos slavila že dve zmagi v svetovnem pokalu in poleg tega osvojila tudi bronasto kolajno na azijskem prvenstvu v Bangkoku.

Sledil je nov izenačen obračun, po katerem se je nove tesne zmage - tokrat po kaznih s 3:2 - veselila Bedžetijeva. Prepričljivejša je bila nato proti Camili Minakawa. Čeprav jo je Izraelka japonskega rodu že po 25 sekundah presenetila z wazarijem (0:7), je 21-letna Celjanka nadomestila zaostanek, po dobrih dveh minutah izenačila izid z lepim metom in ga zaključila s končnim prijemom (10:0). Bedžetijeva se je tako uvrstila v polfinale, kar pomeni, da jo le še ena zmaga loči od kolajne.

Prve »zaključne žogice« za odličje pa Vlora žal ni izkoristila, saj jo je šest let starejša Američanka premagala s 7:0. Judoistka Olimpije poskušala vse, da bi izničila razliko, kar pa ji ni uspelo. Slovenka je nato v dvoboju za tretje mesto s 3:2 v kaznih premagala Japonko Anzu Jamamoto in osvojila bron.

»Ne vem, kaj naj zdaj rečem, saj se še ne zavedam vsega, kar se je zgodilo. Prevevajo me občutki, sploh po vsem, skozi kar sem šla. Menjava kluba, menjava kategorije, trenerja, poškodba ... To danes je fantastičen uspeh, za to sem garala zadnji dve leti. Medalja je v mojih rokah, tega se ne da opisati. Najpomembnejša je bila prva borba, na tem se je dalo graditi naprej in je bilo vedno lažje. Po uvodnih zmagah se mi je odprlo. Rečem lahko, da sta se mi menjava sredine in kategorije zelo obrestovali,« je dejala Bedžetijeva.

Drakšič brez polfinala

Zato pa v polfinalu žal ne bo Roka Drakšiča (do 73 kg). Potem ko je bil za začetek prost, je v nadaljevanju po pričakovanju zlahka preskočil prvi oviri na SP. Že v drugem krogu je proti Aleniju Smithu upravičil vlogo favorita, tekmeca z otoka Samoa po pičlih tridesetih sekundah vrgel na bok (7:0), ga zadržal v končnem prijemu in zmagal z ipponom (10:0). V naslednjem dvoboju ga je pričakal Čeh Vaclav Sedmidubsky, od katerega je bil 26-letni Grižan prav tako veliko boljši. Zajetnejše vodstvo si je izbojeval po slabih treh minutah (7:0), delo pa dokončal 51 sekund pred koncem z novim ipponom (10:0).

V tretjem krogu je bil »Rokijev« tekmec Gruzinec Zebeda Rehviašvili, ki se je na aprilskem evropskem prvenstvu v Budimpešti, kjer je Drakšič zablestel z zlato lovoriko, okitil z bronasto kolajno. Judoist celjskega kluba Z'dežele Sankaku je vnovič dokazal svojo premoč in nanizal še eno predčasno zmago, potem ko je v zadnji sekundi nasprotnika vrgel na hrbet. A tudi brez te poteze bi zanesljivo zmagal, saj je imel tedaj že prednost dveh metov za yuko (5:0).

Drakšič se je tako uvrstil v četrtfinale, v katerem ga je izzval Belgijec Dirk Van Tichelt, evropski prvak iz Lizbone '08 in bronasti s svetovnega prvenstva v Rotterdamu '09. Žal pa tokrat sreča ni bila na njegovi strani, saj je dobro minuto pred iztekom časa prejel še četrto kazen, s čimer so se njegovi upi na preboj v polfinale tudi končali.

Slovenski judoist se je po porazu moral boriti v repešažu, kjer je bil njegov nasprotnik Nizozemec Dex Elmont, dvakratni svetovni podprvak (Tokio '10 in Pariz '11) ter drugouvrščeni z EP v Tbilisiju '09. Nizozemski borec je bil premočan nasprotnik in je Drakšiča po poldrugi minuti vrgel na hrbet, tako da je Slovenec ostal brez kolajne.

»Danes sem veliko naredil, čeprav je manjkala pika na i. Nasprotnik je v ključni borbi izkoristil mojo nepazljivost in padel sem na ipon. Nisem navajen izgubljati na kazni, a razvoj juda gre naprej v hitrejši judo, morda sem bil danes žrtev teh novosti. Oba rezultata iz 2007 in od danes sta dobra rezultata. Vedel sem, da ne bo lahko, šel sem na kolajno, a se zmeraj lahko zgodi tudi drugače,« je svoje nastope ocenil Drakšič.

 

Rezultati SP

Ženske do 57 kg

1. Rafaela Silva (Bra)

2. Marti Malloy (ZDA)

3. Vlora Bedžeti (Slo)

. Miryam Roper (Nem)

 

Moški do 73 kg

1. Šohej Ono (Jap)

2. Ugo Legrand (Fra)

3. Dirk van Tichelt (Bel)

. Dex Elmont (Niz)

...

7. Rok Drakšič (Slo)