Vosova do naslova prvakinje na domačih tleh, v cilju le ena Slovenka

Na cestni dirki na kolesarskem SP v Valkenburgu je naslov svetovne prvakinje pred domačimi gledalci osvojila Marianne Vos.

Objavljeno
22. september 2012 18.17
Posodobljeno
22. september 2012 18.40
CYCLING/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Valkenburg - Nizozemska kolesarka Marianne Vos je na cestni dirki svetovnega prvenstva v Valkenburgu prišla do naslova svetovne prvakinje. S spodbudo domačih navijačev se je po 129 kilometrih vrtenja pedal drugič v karieri veselila naslova svetovne prvakinje, z zmago pa je potrdila londonski olimpijski naslov.

»Olimpijskega naslova nisem proslavljala. Še naprej sem bila osredotočena na trening, o tem, kaj se je dogajalo v Londonu in tudi pri drugih letošnjih zmagah, pa nisem razmišljala. Tukaj sem želela zmagati, doma je zmagovati vedno najlepše. Povsem jasno je bilo, da bom napadla, jasno je bilo tudi kje, Cauberg je bil idealna možnost. V zadnjih dveh kilometrih sem trpela, a se je izplačalo,« je po zmagi dejala 27-letna Nizozemka, svetovna prvakinja že leta 2006, ki je najprej napadla ob koncu šestega kroga, s seboj potegnila še štiri kolesarke, ki pa se jih je znebila v zadnjem krogu.

Drugo mesto je zasedla Avstralka Rachel Neylan, tretje pa Italijanka Elisa Longo Borghini. Avstralka je zaostala deset, Italijanka pa 18 sekund. Vosova, ki se je konkurentk znebila z napadom 30 kilometrov pred ciljem, je bila svetovna prvakinja tudi leta 2006.

Dirko je sicer zaznamoval množični skupinski padec na začetku. Izmed treh Slovenk je zato v cilj prišla le Petra Zrimšek, ki ni bila med najboljšimi, Polona Bategelj in Urša Pintar sta po skupinskem padcu odstopili. Batageljeva je sicer še poskušala uloviti skupino, a ji do petega kroga to ni uspelo, Pintarjeva, ki je bila v središču padca, pa je morala poiskati zdravniško pomoč v bolnišnici.

SP v Valkenburgu, cestna dirka, ženske:
1. Marianne Vos (Niz) 3:14:29
(povprečna hitrost: 39,736 km/h)
2. Rachel Neylan (Avs) + 0:10
3. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:18
4. Amber Neben (ZDA) 0:33
5. Anna van der Breggen (Niz) 0:55
6. Rossella Ratto (Ita) 3:40
7. Linda Melanie Villumsen (Nzl) 4:37
8. Judith Arndt (Nem)
9. Emma Johansson (Šve)
10. Paulina Brzezna-Bentkowska (Pol) isti čas
...
61. Petra Zrimšek (Slo) 5:39

- odstop: Polona Batagelj, Urša Pintar...