Vseh pet slovenskih plezalcev v polfinale Puursa

Slovenski športni plezalci in plezalke so odlično začeli z nastopi na tekmi svetovnega pokala v belgijskem Puursu.

Objavljeno
21. september 2012 16.38
Posodobljeno
21. september 2012 16.38
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Puurs - Člani slovenske reprezentance v športne plezanju so na današnji tekmi svetovnega pokala v Puursu uspešno prestali kvalifikacije težavnosti, saj se je vseh pet predstavnikov uvrstilo v polfinale.

Izmed Slovencev je bila najuspešnejša Markovičeva, ki je člansko svetovno prvenstvo izpustila zaradi počene kosti v palcu desne roke, tokrat pa je napredovala s četrtim najboljšim rezultatom. Poleg nje bodo v polfinalu nastopli tudi Maja Vidmar (19.), svetovni mladinski podprvak Domen Škofic (11.), Klemen Bečan (17.) in Urban Primožič z 19. mestom.

Mina Markovič je po kvalifikacijah dejala, da je bila odločitev o nenastopanju na svetovnem prvenstvu pravilna.. »Je bilo kar zanimivo po nekaj časa spet plezati na veliki steni. Mislim, da sem v obe smeri šla plezati nekoliko trda in s precej rezerve, kljub temu pa sem prepričana, da sem dobila zelo lepo potrditev, da je s formo vse v redu in, če se malo bolj sprostim in bolj odločno odplezam, v bistvu zelo v redu. Proti koncu dneva palec nekako lahko razvije manj moči, drugače pa lahko rečem, da se je poškodba že zelo dobro pozdravila in je zelo v redu. Mislim, da je bila odločitev prava, da med svetovnim prvenstvom ostanem doma, kajti s takšno poškodbo bi lahko tvegala, da bi se zadeve le še poslabšale, čeprav sem na dan polfinala in finala pomislila, saj lahko skorajda že čisto normalno plezam,« je dejala Markovičeva.

V ženski konkurenci so bile od Markovičeve boljše tri finalistke v težavnosti s svetovnega prvenstva v Parizu, podprvakinja Južnokorejka Jain Kim, sedmouvrščena Francozinja Helene Janicot (edini sta dosegli oba vrhova) in Japonka Momoka Oda, četrta s SP.

Pri moških so bili tekmovalci veliko bolj izenačeni. Prvo mesto si je s preplezanima vrhovoma na obeh kvalifikacijskih smereh delilo kar osem tekmovalcev, med njimi šest finalistov z zadnjega SP v Parizu s svetovnim prvakom in podprvakom na čelu Avstrijcem Jakobom Schubertom in Kanadčanom Seanom McCollom. Najboljši Slovenec Škofic je v prvi kvalifikacijski skupini preplezal do vrha smeri, v drugi pa mu je zdrsnilo z zadnjega giba tik pod vrhom. V Puurs so pripotovali skoraj vsi boljši s SP v Parizu, razen bronastega Čeha Adama Ondre, ki v svetovnem pokalu ne tekmuje. Na startu moških kvalifikacij je sicer bilo 38 tekmovalcev.

V sobotnem polfinalu se bo pomerilo po 26. najboljših iz vsake od kategorij.