Vsi štirje slovenski plezalci v polfinale Atlante

V Atlanti so potekale kvalifikacije tekme svetovnega pokala v težavnosti, skozi katere so se prebili vsi slovenski tekmovalci.

Objavljeno
30. september 2012 00.53
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Atlanta - Slovenski športni plezalci in plezalke so uspešno prestali kvalifikacije tekme svetovnega pokala v težavnosti v Atlanti, saj so si prav vsi - Mina Markovič, Maja Vidmar, Urban Primožič in Domen Škofic - zagotovili mesto v jutrišnjih polifinalih.

Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Markovičeva in druga Slovenka Vidmarjeva sta bili zelo prepričljivi, v obeh kvalifikacijskih smereh sta osvojili vrhova ter si še z dvema tekmovalkama, Francozinjama Helene Janicot in Charlotte Durif, delili prvo mesto kvalifikacij.

»Tekma v Atlanti je zelo v redu organizirana, smeri danes so bile nekoliko drugačne, bolj tehnične in nekoliko manj fizično zahtevne, vseeno pa je bilo potrebno zbrano in v redu odplezati. Sem zadovoljna, jutri pa naprej,« je po uspešnih kvalifikacijah strnila vtise Markovičeva. S svojim nastopom je bila zadovoljna tudi Vidmarjeva: »Z današnjim plezanjem sem zadovoljna. Dobro sem se počutila, plezala tako kot znam in ta občutek bom poskusila ohraniti za jutri in odplezati obe smeri do konca.«

Škofic v polfinale kot deseti, Primožič s 13. rezultatom

Tudi oba predstavnika v moški konkurenci sta za zdaj upravičila visoka pričakovanja selektorja slovenske članske ekipe Simona Margona. Osemnajstletni Radovljičan Škofic je v prvi kvalifikacijski smeri splezal vse do vrha, v drugi mu vrha niso priznali zaradi prekoračenega časa, na koncu pa se je v polfinale uvrstil z desetim dosežkom kvalifikacij.

Njegov reprezentančni kolega 20-letni Škofjeločan Primožič je bil uspešnejši v drugi kvalifikacijski smeri, ko je osvojil vrh, v prvi kvalifikacijski smeri pa je padel tik pod vrhom in vpisal 13. dosežek kvalifikacij.

Glavni trener slovenske reprezentance Simon Margon je bil po nastopih štirih varovancev zelo zadovoljen s prikazanim. »Mina in Maja si trenutno delita prvo mesto s še dvema tekmovalkama. Tudi fanta sta odlično odplezala, Domen je bil na vrhu obeh smeri, vendar mu je v eni smeri zmanjkalo časa - šest minut - in so mu zato priznali predzadnji oprimek. Urban je na vrhu prve smeri napravil manjšo napako, vendar drugo smer prepričljivo odplezal in v kvalifikacijskih smereh še enkrat več nakazal, da je odlično pripravljen. Če jima v polfinalu uspe nastop, si lahko ob trenutni formi obetata visoke uvrstitve,« je dejal Margon.