Vsi trije slovenski kajakaši skozi kvalifikacije v Pragi

Peter Kauzer, Simon Brus in Martin Albreht so se na SP v slalomu na divjih vodah že prebili v polfinale.

Objavljeno
12. september 2013 15.35
tacen
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Praga - Na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah so danes s kvalifikacijskimi nastopi že opravili kajakaši. V polfinale so napredovali vsi trije slovenski tekmovalci: po pričakovanjih se je najvišje zavihtel Peter Kauzer, uspešna pa sta bila tudi Simon Brus in Martin Albreht.

Kauzer je danes v prvi vožnji dosegel peti čas, v drugi pa enajstega, a je v zadnjem delu proge popustil, saj si je z boljšo prvo vožnjo že zagotovil polfinale. Hrastničan je sicer današnji dan izkoristil za spoznavanje s progo. »

Danes sem šel v prvi vožnji dol kontrolirano, nisem hotel udariti vratic ali naredit večje napake. Pomembno je, da se kvalificiraš naprej, kar mi je uspelo že v prvi vožnji. V drugi me je potem malo zabilo na zgornjih dveh rolah, potem sem v cilju popustil. Jutri in v soboto bosta drugi tekmi, nova proga, hitro se lahko kaj zalomi. Sam pravim tako, naj se pokoljemo dol in kdor je boljši je boljši. Potrudil se bom, da ne bom delal napak, šel bom na vse ali nič,« je po kvalifikacijah dejal 30-letni Hrastničan.

Najhitrejši v kvalifikacijah je bil domačin Vavrinec Hradilek, češki tekmovalci pa so tako že napovedali naskok na kolajne, svojo progo poznajo do potankosti. »Tudi mi za Tacen pravimo, da smo tam doma, a se lahko vedno kaj zalomi. Mlajši so lahko zmeraj hitrejši, saj gre v polfinalu tisti, ki je počasnejši in to ve, na vse ali nič in lahko pride v finale, tega ne gre podcenjevati. Tukaj nas je veliko, ki smo sposobni za finale, če odpeljem normalno brez napak, finale ne bo problem. Čehi progo dobro poznajo, vedo kdaj dodatno zaveslati, kdaj poganjati. Včasih imaš občutek, da gre hitro, a ne gre in obratno. Treba je naštudirati progo in jih skušat premagat,« je še dejal Kauzer.

Polfinale najboljših 40 bo v petek na sporedu ob 15.30. Brus je v prvi vožnji odpeljal 22. čas, v drugi 14., Albreht pa v prvi 32., v drugi pa 35. Danes popoldan bodo kvalifikacije odpeljali še kanuisti, na startu bodo tudi Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič.