Vuelta: Mollema najhitrejši, Bole odličen šesti, Nibali še rdeč

Grega Bole se je izkazal z odmevno etapno uvrstitvijo na Vuelti: sedemnajsti tekmovalni dan je sklenil na šestem mestu.

Objavljeno
11. september 2013 23.52
CYCLING-ESP-TOUR
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Madrid - Nizozemski kolesar Bauke Mollema (Belkin) je bil najhitrejši v 17. etapi Vuelte, rdečo majico vodilnega pa je zadržal Italijan Vicenzo Nibali (Astana). V 189 kilometrov dolgi etapi od Calahorre do Burgosa je bil drugi Norvežan Edvald Boasson Hagen (Sky), tretji Argentinec Maximiliano Ariel Richeze (Lampre-Merida), izkazal pa se je tudi eden od dveh Slovencev na dirki Grega Bole (Vacansoleil), ki je končal na šestem mestu, v cilj pa pripeljal v času zmagovalca.

Po dnevu premora so na Pirenejih najboljši kolesarji znova gnali pedala, najboljši v etapi pa je bil 26-letni Mollema, ki je na Vuelti pred tremi leti končal na skupnem četrtem mestu. Tedaj kljub tej visoki uvrstitvi ni dosegel etapne zmage, tokrat se mu je posrečilo prvič doslej. Nizozemec, letos že tudi skupno šesti na Touru, je zmago slavil po pametnem napadu manj kot kilometer pred ciljem, tudi v zaključku šprinta pa je zdržal vse napade tekmecev. »To je bila moja edina priložnost za etapno zmago in izkoristil sem jo,« je v cilju kratko komentiral Mollema.

Zelo aktiven v etapi je bil tudi Bole, ki je zaostal za prvo trojico, pred njim pa sta bila ob tem le še slovita Američan Tyler Farrar (Garmin-Sharp) in Švicar Fabian Cancellara (RadioShack). Jani Brajkovič (Astana) je bil na 68. mestu v glavnini z minuto in 31 sekundami zaostanka skupaj z večino najboljših v skupnem seštevku, v katerem drži 27. mesto (41:24), Bole pa je s 110. mesta napredoval na 108. (2;44:09).

Nibali je ohranil rdečo majico in 28 sekund prednosti pred Američanom Chrisom Hornerjem (RadioShack) v skupnem seštevku, saj sta bila tokrat oba v glavnini, ki ni napadala vodilnih. Tako je štiri etape pred koncem skupna odločitev o zmagovalcu še vedno odprta.

Jutri bo na sporedu 18. etapa od Burgosa do Pena Cabarga v skupni dolžini 186,5 km.