Vuelta: Nibalijeva rdeča majica v nevarnosti

Na 18. etapi Vuelte je bil najhitrejši beloruski kolesar Vasil Kirijenka, boj za rdečo majico vse bolj vroč.

Objavljeno
12. september 2013 23.56
CYCLING-ESP-TOUR
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Madrid - Beloruski kolesar Vasil Kirijenka je bil najhitrejši na 18. etapi Vuelte. Član moštva Sky je na 187 kilometrov dolgi preizkušnji med Burgosom in Peno Cabargo za 28 sekund prehitel Danca Chrisa Ankerja Sørensena, tretji je bil Avstralec Adam Hansen (+1:18). Italijan Vincenzo Nibali (Astana) je zadržal rdečo majico.

Kirijenka je do zmage prišel, potem ko je napadel ubežno skupino, v kateri je bil tudi Slovenec Grega Bole, približno 45 kilometrov pred ciljem na predzadnjem vzponu in se nato sam pripeljal čez ciljno črto.

Nibali, danes deseti, ima v skupni razvrstitvi le še tri sekunde prednosti pred tokrat šestouvrščenim Američanom Christopherjem Hornerjem. Ta je Nibaliju pobegnil na najstrmejšem delu zadnjega vzpona in pridobil pomembne sekunde v boju za skupno zmago. Tretji je Španec Alejandro Valverde (+1:09).

»Horner je zelo močan. Neverjetno je, kaj počne pri skoraj 42 letih. Pokazal je, da je res eden glavnih kandidatov za skupno zmago na Vuelti,« je poudaril Nibali.

Od dveh Slovencev na dirki je bil tokrat uspešnejši Bole (Vacansoleil), ki je etapo končal na 31. mestu z zaostankom štirih minut in osmih sekund. Bole je bil sicer del ubežne skupine 15 kolesarjev, ki pa je razpadla pred predzadnjim vzponom. Jani Brajkovič (Astana) je etapo končal na 54. mestu (+7:39), skupno je 28. (+46:45). Bole je skupno 100. (+2:45:59).

Jutri kolesarje čaka 19. etapa, med San Vicentejem de la Barquero in vzponom na Alto Naranco bodo prekolesarili 181 kilometrov, v soboto pa je pred karavano še zadnja gorska etapa pred nedeljskim zaključkom dirke.