Wada izsilila odstop Jelene Isinbajeve

Mednarodna protidopinška organizacija Wada je izsilila odhod Isinbajeve z vrha ruske protidopinške organizacije. 

Objavljeno
31. maj 2017 17.00
Rio Olympics Pole Vaulter Retires
N. Gr.
N. Gr.
Moskva - Jelena Isinbajeva, dvakratna olimpijska prvakinja in svetovna rekorderka v skoku s palico, je odstopila z mesta predsednice nadzornega odbora Ruske protidopniške agencije (Rusade). Odstop ruske šampionke je zahtevala mednarodna protidopinška agencija (Wada) kot del ukrepov, ki bodo vodili k dvigu sankcij, vpeljanih proti ruskim atletom.

Ruske oblasti so se odločile sodelovati s predstavniki mednarodne agencije, saj želijo pridobiti nazaj tako veljavno licenco za protidopinške preiskave, kot tudi vzpostaviti pogoje za polno vrnitev ruske atletike na mednarodna športna prizorišča.

»Boj proti dopingu je najpomembnejša naloga športnih delavcev po vsem svetu. Zato sem počaščena, da so v Rusiji to nalogo zaupali meni. Lahko obljubim, da bom v ta boj vložila maksimalen trud, Rusiji oziroma Rusadi želim povrniti izgubljeni ugled,« je ob izvolitvi dejala nekdanja atletinja, ki je za razliko od številnih drugih ruskih športnikov nikoli niso povezovali z jemanjem nedovoljenih poživil. Tudi to pa ji ni pomagalo, da ji ne bi prepovedali nastopa na lanskih igrah v Riu de Janeiru, kar je doletelo vso rusko atletsko reprezentanco. Isinbajeva naj bi še naprej ostala članica nadzornega odbora Rusade.

Odstop z mesta predsednice nadzornega odbora pa je po poročanju ruskih medijev pospremila z izjavo: »Sem zadovoljna, da sem uresničila cilj. Zavedam se, da bom s svojim dejanjem omogočila pot za izvolitev novega predsednika, ki bo popeljal Rusado do popolne vrnitve v mednarodne institucije.« Njeno mesto bo najverjetneje prevzel Aleksander Ivljev.

Rusado je zaradi sistematičnega dopinga v Rusiji Mednarodna protidopinška agencija (WADA) novembra 2015 suspendirala kot posledico McLarnovega poročila s šokantnimi izsledki za ruski šport, suspenza pa zaenkrat še ni preklicala.