WADA suspendirala rusko protidopinško agencijo

Dopinški škandal v Rusiji dobiva vse večje razsežnosti, zaradi nespoštovanja pravil je bila suspendirana RUSADA.

Objavljeno
19. november 2015 10.57
ATHLETICS-DOPING-IAAF-CORRUPTION-WADA
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Colorado Springs - Svetovna protidopinška agencija (WADA) je na včerajšnjem sestanku v Colorado Springsu suspendirala rusko antidopinško organizacijo (RUSADA), ker se ta ni držala pravil.

Poteza Wade je posledica izbruha dopinškega škandala v Rusiji, kjer naj bi več let dovoljevali načrtni doping v atletiki. Mednarodna atletska zveza je zaradi tega izključila Rusijo z največjih atletskih tekmovanj, državi pa grozi tudi izključitev z olimpijskih iger leta 2016 v Riu.

»Poslali smo jasno sporočilo. Osredotočili se bomo na dela vseh protidopinških agencij in se prepričali, da imajo prav vse stroge protidopinške programe. Naša prioriteta je, da pri vseh partnerjih dosežemo polno sodelovanje in pri njih uveljavimo stroge sisteme, ki bodo ščitili čiste športnike. Boj proti dopingu je v središču pozornosti kot še nikoli doslej, Wada pa je s svojimi partnerji začela delo, ki je potrebno, da Rusiji pomaga pri vrnitvi na pravo pot. Svet nas opazuje in mi smo ukrepali,« je dejal predsednik Wade Craig Reedie.

Wada je poleg ruske protidopinške agencije suspendirala še podružnice v Andori, Izraelu, Argentini, Boliviji in Ukrajini, medtem ko so na seznamu »opazovanih« protidopinške organizacije v Braziliji, Belgiji, Franciji, Grčiji, Mehiki in Španiji.