Wallace prejel trimesečno dopinško kazen

Ameriški tekač Wallace Spearmon bo uporabe nedovoljenih poživil moral počivati tri mesece.

Objavljeno
20. september 2014 10.04
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Colorado Springs - Ameriška protidopinška agencija (Usada) je ameriškemu šprinterju Wallaceu Spearmonu izrekla trimesečno prepoved nastopanja.

29-letni Spearmon je bil pozitiven na mednarodnem atletskem mitingu 6. julija v Edmontonu, v njegovem vzorcu pa so odkrili sledi metilprednisolona.

Američan je v svoj bran povedal, da je to protivnetno zdravilo dobil na recept in da ni vedel, da je na seznamu prepovedanih sredstev Wade, saj bi sicer lahko zaprosil za terapevtsko izjemo glede uporabe metilprednisolona, vendar tega ni storil.

Pri Wadi so upoštevali njegovo pojasnilo in ga kaznovali z zgolj trimesečno kaznijo, ker pa se je njegov suspenz začel 27. avgusta, se bo čez devet tednov že lahko vrnil na steze.

»Po temeljitem razmisleku in preiskavi primera, vključno z zdravniškimi izvidi Spearmona, smo pri Usadi sprejeli sprinterjevo razlago, da si z metilprednisolonom ni pomagal do boljših tekmovalnih dosežkov,« so sporočili iz Usade.

Spearmon je svoj največji uspeh v karieri dosegel leta 2007, ko je kot član štafete 4 x 100 metrov slavil na svetovnem prvenstvu v Osaki. Na olimpijskih igrah igra leta 2012 v Londonu je bil četrti v teku na 200 metrov, lani pa je tekel v polfinalu svetovnega prvenstva v Moskvi.