Z Donave odločno na Vltavo

Kajakaška reprezentanca razgrnila visoke cilje pred SP.

Objavljeno
03. september 2013 20.10
TACEN, 25.06. 2011, Kauzer Peter, zmagovalec tekme za svetovni pokal. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – »Resda bo prihajajoče prvenstvo v slalomu na divjih vodah pri nas kar v senci EP v košarki, a z dobrimi dosežki bomo vsaj za hip poskusili stopiti iz te sence,« je v pričakovanju svetovnega prvenstva v Pragi strnil Bojan Žmavc, predsednik Kajakaške zveze Slovenije.

Za junake brzic se namreč približuje najpomembnejši dogodek sezone. Olimpijske igre so za akterje že pospravljene v spominu, o njih zdaj noče več razmišljati niti udarni slovenski adut Peter Kauzer, ki lani v Londonu ni uresničil svojih željá, a proti Pragi se bo odpravil upravičeno samozavestno, saj sta mu zadnja nastopa na tekmah svetovnega pokala potrdila vzpon forme. Sploh je bil v Bratislavi pred poldrugim tednom ob sklepni donavski preizkušnji pred Prago 2013 na 2. mestu, prav takšna uvrstitev bi mu uresničila sanje tudi na svetovnem prvenstvu, saj bi tako na Vltavi izboljšal svoj najboljši dosedanji dosežek; na češki reki namreč še ni bil višje od 3. mesta. Kajpak spogledovanje z naslovom prvaka ni prepovedano, nenazadnje je bil najboljši v letih 2009 in 2011 in če ohrani ritem zmag na dve leti, bo zdaj na vrsti nova veselica …

Sicer pa pri slovenski reprezentanci optimistično pričakujejo osrednjo tekmo sezone. »Ni razloga, da prav vsi pri reprezentanci, torej tekmovalci, trenerji in člani spremljevalnega štaba, ne bi vedro odštevali dneve do prihodnjega tedna in začetka prvenstva. Prav na vseh večjih mednarodnih tekmovanjih v sezoni so bili člani naše reprezentance pri lovu na kolajne uspešni, nazadnje me je navdušil dosežek Špele Ponomarenko Janić na mirni vodi,« je še omenil Žmavc ob zadnjem srečanju z novinarji pred odhodom v Prago, kjer se bodo kajakaši in kanuisti en teden seznanjali s prenovljeno progo. Tradicionalno prizorišče v češkem glavnem mestu so namreč jeseni lani spremenili, sedanja proga nekaterim bolj ustreza, tudi Kauzerju, nekaj težav pa je bilo s pripravo prvenstva zaradi letošnjih poplav.

»Praga je bila že večkrat prizorišče naših uspehov, konkurenčni bomo tudi tokrat,« je prepričan Andrej Jelenc, reprezentančni direktor, ki bo nestrpno pričakoval tudi moštveno tekmo. Visoke cilje si je začrtal tudi ženski del slovenske izbrane vrste, zanimiv bo novi spored, ko bo polfinalnim preizkušnjam šele naslednji dan sledil veliki finale.

Prvenstvo se bo začelo v četrtek, 12. septembra, do petkovega popoldneva bodo na sporedu kvalifikacije v različnih disciplinah. Predvidoma nestrpno pričakovani finale kajakašev bo v soboto, štiridnevno pisano dogajanje na Vltavi bodo zaokrožili ekipni boji v nedeljskih popoldanskih urah. V boju za novo uveljavitev na vodi pa Slovenci kot najhujše tekmece pričakujejo Francoze, Nemce in seveda tudi gostitelje Čehe.


Slovenska postava za SP v Pragi; moški – K1: Peter Kauzer, Martin Albreht, Simon Brus; C1: Anže Berčič, Benjamin Savšek, Luka Božič; C2: Luka Božič-Sašo Taljat; ženske – Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak.