Z dvoranskimi prvenstvi ima neporavnane račune

Danes se atletsko SP v Birminghamu zares začenja za Slovenijo, ki jo bosta zastopala Luka Janežič in Anita Horvat.

Objavljeno
01. marec 2018 21.27
ATHLETICS-CZE-ODLOZIL-MEMORIAL
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Sinoči se je v Birminghamu s tremi končnimi odločitvami že začelo svetovno dvoransko atletsko prvenstvo, a za Slovenijo se zares začenja danes. V tekih na 400 metrov bosta namreč nastopila edina slovenska predstavnika na tem SP, Luka Janežič in Anita Horvat. Sploh prvi ima z dvoranskimi prvenstvi kar nekaj neporavnanih računov.

Ker je mednarodna zveza norme spet močno zaostrila in tokrat v nobeni tehnični disciplini ne bo več kvalifikacij, ampak samo finali, sta na Otok odpotovala zgolj dva Slovenca, oba varovanca nekdanjega šprinterja Roka Predaniča. Z dvoranskimi prvenstvi ima neporavnane račune Janežič, v zadnjem obdobju naš najboljši atlet. Leta 2015 je namreč prvič nastopil na dvoranskem EP v Pragi, se v teku na 400 metrov prebil v polfinale, v katerem pa zaradi poškodbe kasneje ni tekmoval. V naslednji sezoni je bil na SP v Portlandu v polfinalu diskvalificiran zaradi prestopa, posebna zgodba pa je lansko EP v Beogradu. V Srbijo je namreč prvič potoval kot favorit za kolajno na veliki tekmi, a je bilo vseh sanj konec že v prvem krogu tekmovanja, saj je spet prestopil progo …

Drugačen položaj kot lani

Tokrat je v drugačnem položaju, kot je bil nazadnje v Beogradu, saj je 400 metrov disciplina, ki je izjemna v svetovnem merilu. Janežič ima s 46,03 – državni rekord, ki ga je postavil konec januarja na Dunaju – tretji čas v Evropi, četudi najhitrejši, Norvežan Karsten Warholm, ne bo nastopil, pa ima med prijavljenimi v Birminghamu osmi rezultat sezone. V tej zimi je tekmoval v zelo stanovitni formi, nizal je rezultate pod 46,10, v poljskem Torunu je ugnal tudi dvakratnega zaporednega svetovnega in trikratnega zaporednega evropskega dvoranskega prvaka Pavla Maslaka. Nazadnje je bil na mitingu v Glasgowu drugi (46,29).

»Zadovoljen sem s formo in svojimi predstavami v tej sezoni, tudi zadnje tekme so boljše, kot so bile lani. Z optimizmom grem na SP. Malo bolj sem izkušen, kot sem bil pred dvema letoma v Portlandu. Dobro smo se pripravili na dvoransko sezono, kar kažejo doseženi izidi, tako da je realen cilj polfinale, finale pa tudi ni nedosegljiv,« je pred SP dejal Janežič, ki se je ob izteku lanske sezone poigraval z mislijo, da bi izpustil letošnji dvoranski del, a se je nato vendarle odločil, da bo tekmoval.

Tudi Horvatova je letos dosegla državni rekord na 400 m, in to dvakrat (52,24 na Dunaju in 52,22 v Madridu), bolezen prejšnji teden ji je pobrala nekaj moči, njena želja pa je preboj v polfinale.

Prvi krog teka na 400 m za moške bo danes ob 12.20 po srednjeevropskem času in za ženske on 13.10, polfinale pa je nato že v večernem delu sporeda, ob 21.32 za ženske in ob 22.06 za moške. Finala sta jutri.