Z udarcem v brado zamrznil Zavčevo telo

Erislandy Lara je potrdil, da je št. 1 v supervelterski kategoriji. Dirk Dzemski je Dejanu Zavcu svetoval, naj konča kariero.

Objavljeno
26. november 2015 22.28
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Miami – Kubanski boksarski zvezdnik Erislandy Lara (22 zmag, 13 s k. o., 2 neodločena izida, 2 poraza) je upravičil vlogo velikega favorita ter s prepričljivim uspehom proti Dejanu Zavcu (35 zmag, 19 s k. o., 4 porazi) zanesljivo ubranil naslova svetovnega prvaka v supervelterski kategoriji po različicah IBO in WBA. Takoj po dvoboju, v katerem je potrdil izjemno tehnično podkovanost, se je že ozrl k novim izzivom.

»Dejana sem z izvrstnim udarcem zadel v brado in zamrznil njegovo celotno telo. Tarnal je zaradi bolečine v ušesu in nogi, sam pa sem vesel te zmage,« je izjavil Lara, ki je predvsem s svojo dolgo levico narekoval peklenski ritem. Proti izkušenemu Ptujčanu je sprožil 151 udarcev, od katerih jih je zadel 52 (34 %), medtem ko so jih pri Zavcu našteli polovico manj (76). Od tega jih je cilj našlo le 17 (22 %).

»Moji udarci so bili tokrat zelo natančni. Ko sem ga načel, sem naredil, kar sem moral, da sem ga spravil iz ringa,« je o razpletu obračuna še povedal 32-letni Kubanec, ki je s svojo predstavo dokazal, da je povsem upravičeno št. 1 na neuradni svetovni jakostni lestvici v supervelterski kategoriji (do 69,85 kg), v kateri je sicer registriranih kar 1531 boksarjev. Zavec je – mimogrede – na njej še včeraj držal 21. mesto.

Lara, ki že dalj časa razmišlja o tem, da bi se premaknil v višjo (srednjo) kategorijo, je v nadaljevanju govoril tudi o naslednjih možnih tekmecih. Ne skriva velike želje, da bi se še enkrat udaril z Mehičanom Saulom Alvarezom (46 zmag, 32 s k. o., 1 neodločen izid, 1 poraz), svetovnim prvakom v srednji kategoriji združenja WBC, saj vztraja, da so mu v lanskem dvoboju z njim ukradli zmago.

»Alvarez se me izogiba, ker ve, da sem ga enkrat že premagal,« je omenil in dodal, da bi se takoj pomeril tudi s še neporaženim Genadijem Golovkinom (34 zmag, 31 s k. o.), najboljšim v srednji kategoriji po različicah IBF, IBO in WBA, če je na to seveda pripravljen tudi 33-letni Kazahstanec. »Nared sem za obračun z vsakim boksarjem v supervelterski in srednji kategoriji. Pripeljite mi najboljše!« je še dejal Lara.

Dzemski: Bilo je le vprašanje časa

Zavčev trener Dirk Dzemski je dejal, da je sicer ves čas verjel v senzacijo, vendar pa je bilo njegovega upanja iz minute v minuto manj. »Dejan se proti Erislandyju preprosto ni znašel. Prejeti udarci so naredili svoje. Že ob koncu prve runde mi je prvič omenil, da čuti bolečino, zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bo prišlo do prekinitve,« je pojasnil 43-letni Nemec in priznal, da je bil pripravljen na vse.

»Vedel sem, da je Lara močan, jasno pa je, da mu poškodovani Dejan ne more biti kos. Če bi bil v svoji najboljši formi, bi bilo mogoče marsikaj, vendar pa je bilo to v zadnjih letih res redko. Kmalu bo dopolnil že štirideset let in menim, da bi moral končati kariero. To bi moral biti njegov zadnji dvoboj,« je svetoval svojemu slovenskemu varovancu.

V nadaljevanju je zaupal, da 39-letni Ptujčan kljub vsemu ni bil stoodstoten, saj ga je pred nekaj tedni med pripravami grdo uščipnilo v vratu. »Poškodbo je sicer pozdravil, vendar pa ni bil prepričan, kaj se bo zgodilo ob udarcu. Če ga ne bi prejel, bi bilo morda vse v redu, vendar pa na to v boksu seveda ni mogoče računati,« je razkril, da vzrok za predstavo, ki jo je najboljši slovenski boksar prikazal proti Lari, verjetno tiči tudi v bojazni pred obnovitvijo poškodbe.

Za Dejana bi si sicer želel drugačen zaključek. »Seveda bi bilo lepše, če bi odboksal vseh dvanajst rund, vendar pa nisem razočaran; tako ali tako je bilo jasno, da bo prej ali slej konec. Kaj naj rečem, dovolj je. Dejan je imel enostavno preveč poškodb in preveč pogosto,« je še presodil Dzemski.