Za Kauzerja že ena napaka lahko usodna na poti v finale

Kajakaš Peter Kauzer bo na valovih zadnjih uspehov veslal na svetovnem prvenstvu od danes do nedelje v Pragi.

Objavljeno
12. september 2013 10.37
Peter Kauzer Tacen 17. avgust 2013
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Praga – Junaki brzic so dočakali najpomembnejše dejanje sezone. Pred slalomisti na divjih vodah je namreč svetovno prvenstvo, po Bratislavi 2011 in olimpijskem Londonu se je elita zbrala sredi češke metropole na Vltavi. Udarni adut slovenske reprezentance bo vnovič Peter Kauzer, branilec naslova svetovnega prvaka v K-1.

Tekmovalec, doma iz Hrastnika, je pred enim tednom pripotoval na prizorišče najpomembnejše tekme leta, lani je za spoznavanje olimpijske proge porabil več časa kot tokrat na Vltavi. »Olimpijske igre so pač le enkrat v štirih letih, obenem pa mi je bilo tisto prizorišče povsem neznano. V češki metropoli pa sem prvič nastopil že pred dvanajstimi leti in odtlej smo tu pogosto tekmovali. Res zame obstajajo nekatera bolj srečna prizorišča, kot je to, toda tudi izidi zadnjih tekem – med njimi zagotovo 2. mesto na finalu svetovnega pokala v Bratislavi in pred tem tacenska zmaga – me navdihujejo z optimizmom,« pravi naš vodilni kajakaš, ki pred enim letom na olimpijskih igrah ni uresničil visokega cilja: »Seveda se spominjam te zapravljene priložnosti, a se z njo nikakor več ne obremenjujem. Pravzaprav je bilo zame razmišljanja o tem konec, ko sem prijel v roko hčerko. Predvsem pa si moraš v športu vedno zastavljati nove cilje in zdaj je pred menoj najpomembnejša tekma te sezone v Pragi.«

Za Kauzerja se bo prvenstvo začelo danes, v njegovi posamični konkurenci pa ob srečnem scenariju končalo s sobotnim finalom. Na češkem prizorišču bo sicer branil naslov prvaka iz Bratislave 2011. »Toda konkurenca je iz leta v leto hujša, že ena napaka ti lahko prepreči uvrstitev v finale,« se zaveda in obenem poudari: »Zato je seveda odločilna zbranost. Če bom prestal nastop po svojih najboljših sposobnostih, se bom lahko veselil vrhunskega izida. Sicer pa sem imel zdaj en teden dovolj časa za umirjeno pripravo na tekmovanje.« Tokrat bo pred njim ob posamični tekmi tudi moštvena, pravi, da se bo potrudil po najboljših močeh, in upa na dober razplet v vseh svojih nastopih. Kot je zdaj že tradicionalno, ga bodo na prizorišču spodbujali navijači iz Hrastnika. »Lepo je, ko vztrajajo. Spet se jih je nabralo za cel avtobus,« nam je še povedal in se lotil zadnjega odštevanja do začetka tekme v deževni Pragi.

A medtem ko jo je vreme junakom brzic že večkrat zagodlo, tudi letos na junijskem evropskem prvenstvu v Krakovu, naj to pot na Vltavi hujših zapletov le ne bi bilo. Prizorišče tekmovanja je prenovljeno in drugačno kot poleti 2006, ko so tu nazadnje gostili SP slalomistov na divjih vodah. Pa ne gre le za progo, temveč tudi za lepo urejeno okolico z osrednjo tribuno za 1800 gledalcev. Resda med češkimi ljubitelji športa mojstri divjih vodá niso tako priljubljeni kot pri sosedih Slovakih, a odkar se je lani iz Londona z olimpijskim srebrom vrnil Vavrinec Hradlik, so tudi kajakaši in kanuisti prodrli na češki športni zemljevid. Vendar so na njem še vedno precej bolj trdno zasidrani nekateri drugi junaki, prav posebej teniški igralci in hokejisti. Prve od jutri do nedelje v Pragi čaka polfinale Davisovega pokala z Argentinci, prav na jutrišnji dan pa se bo začela nova sezona v extraligi, eni od najmočnejših hokejskih v Evropi, v kateri bo za moštvo iz Pardubic nastopal naš reprezentant Blaž Gregorc.