Za Ratejevo odličen začetek, a veliko slabši konec

Atletika: Martina Ratej razočarana zaradi EP in dveh nastopov v diamantni ligi.

Objavljeno
07. september 2014 23.11
Martina Ratej Celje 3.8.2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Kar sedem najboljših letošnjih izidov na svetu so dosegli atleti na zadnjem mitingu diamantne lige v Bruslju, Martina Ratej pa je bila v metu kopja daleč od svojega najboljšega dosežka, a je kljub temu zasedla odlično skupno 2. mesto. Zanimivo, da je bila že včeraj veliko boljša na tekmi svetovnega izziva v Rietiju, kjer je zmagala s 63,61.

Mednarodne nastope je Ratejeva končala z dobrim rezultatom, njeno kopje je dvakrat poletelo prek 60 metrov (še 61,97). »Končno se mi je odprlo in se je ponovila uspešna tekma, kot so bile tiste pred evropskim prvenstvom,« je ocenila, potem ko njena sezona še zdaleč ni bila takšna, kot si je želela, četudi je sprva kazalo na to, a stalnosti nastopov ni zadržala, padec pa je prišel v najmanj primernem trenutku. Odličnemu odprtju v diamantni ligi v Dohi s prvo slovensko zmago so sledila 2. mesta v Rimu, Lozani in Monaku, pri čemer je morala vsakič priznati premoč zgolj kasnejši evropski prvakinji Barbori Špotakovi. Ali je šlo za napačno načrtovanje forme oziroma, kaj je bilo krivo, da se je nato ustavilo, bo Ratejeva po koncu sezone razčiščevala s trenerjem Andrejem Hajnškom, dejstvo pa je, da je z EP prišlo do velikega padca. Kot ena glavnih kandidatk je s slabim nastopom zasedla zgolj 6. mesto, kar se je nato poznalo tudi na zadnjih dveh tekmah diamantne lige, saj je v Birminghamu prvič ostala brez točk (60,72; 4. mesto), najslabše pa je prihranila prav za konec, ko je bila na finalu v Bruslju v petek zgolj 7. (58,61). Kljub temu je skupno 2. mesto rezultat, za katerega bi pred začetkom sezone gotovo podpisala.

»Do evropskega prvenstva je bila sezona odlična, potem pa sem se 'izgubila'. Ni mi uspelo zadržati visoke ravni ves čas, zaradi evropskega prvenstva in zadnjih dveh tekem diamantne lige sem razočarana, sezona pa je povprečna. Če bi v Zürichu nastopila, kot sem si želela, bi bila super, tako pa … Poglavitnega letošnjega cilja nisem izpolnila, škoda, da se je zalomilo v najpomembnejšem obdobju,« je nastope na najvišji ravni ocenila Ratejeva, ki ima za zdaj v načrtu še dve tekmi doma.

Med sedmimi najboljšimi rezultati sezone je bil v Bruslju tudi met Špotakove (67,99), a Čehinja še zdaleč ni bila glavna zvezda večera, ampak sta bila to Justin Gatlin, ki je 100 metrov pretekel v času 9,77, ter Mutaz Essa Barshim, ki se je s preskočenim 243 cm zavihtel na 2. mesto večne lestvice, pred njim je zgolj še svetovni rekorder Javier Sotomayor. Katarec je v neposrednem dvoboju premagal Bogdana Bondarenka, oba pa sta bila neuspešna na višini novega svetovnega rekorda, 246 cm. Letos je sicer vse kazalo, da bo 21 let star dosežek padel, saj je bil skok v višino od vsega začetka sezone – in tudi že v dvorani – izjemen, uspešni poskusi prek 240 cm so se vrstili kot še nikoli. Pa vendar, Sotomayor je še danes svetovni rekorder, Barshim pa je prepričan, da se bo to slej ko prej spremenilo, tudi zaradi tega, ker je sam precej preletel prek letvice pri poskusu na 243. »Pri 243 sem imel odličen občutek, z enakim skokom bi lahko zmogel tudi 246 cm, vendar pa sem bil nato že preveč utrujen in tudi izpraznjen. Za svetovni rekord potrebujem čas, izkušnje, do njega ne vodijo bližnjice. Seveda pa morajo biti tudi vse okoliščine popolne, ko se bo vse to postavilo na svoje mesto, bo ta meja padla. Zdajšnji rekord je postavil človek, vsi smo ljudje in zato mislim, da je to možno,« napoveduje Barshim.