Za vrhunske dvoboje si želijo vrhunske razmere

Slovenci tudi v četrtem dvoboju svetovne lige neporaženi, so pa Južni Koreji oddali točko. Danes (12.30) z Japonsko.

Objavljeno
10. junij 2017 01.33
Janez Porenta
Janez Porenta
Takasaki – »Zmagovalci se ne rodijo, temveč se učijo. Posebno v položajih, kot je bil tokratni, je pomembno, da se ekipa zna rešiti. Nam se je posrečilo, igrati pa moramo bolje,« je po zmagi slovenskih odbojkarjev na uvodni tekmi drugega turnirja drugega kakovostnega razreda svetovne lige nad Južno Korejo (3:2) ocenil selektor Slobodan Kovač.

Prireditelji turnirja Japonci (ob 12.30 današnji nasprotniki slovenskih odbojkarjev) so včerajšnjima tekmecema pred obračunom dovolili trenirati zgolj po eno uro v Areni Takasaki, sicer sta morala pripravljenost piliti v neprimerljivi ogrevalni dvorani. To je v igro obeh zasedb vnašalo nepotreben nemir in negotovost, ni bila pa vsaj nobena od njiju privilegirana. Reprezentanci, ki ju s prostim očesom še najbolj loči razlika v višini, sta si nasproti stali drugič v tednu dni. Tako kot že v Seulu so bili uspešnejši evropski podprvaki (3:1), ki pa so tedaj prejeli signal, da proti moštvu, ki igra odlično in nepopustljivo v obrambi, posla ne bo mogoče opraviti z levo roko.

Od včerajšnjega dne ima celotna udarna slovenska sedmerica rešeno vprašanje delodajalcev za prihodnjo sezono. Zadnja sta ju potrdila sprejemalec Klemen Čebulj in bloker Alen Pajenk, ki bosta kariero nadaljevala med italijansko elito. Čebulj, ki se pri državnem prvaku Civitanovi ni naigral, se seli k prejšnjemu slovenskemu selektorju Andrei Gianiju v Milano, kjer bo zamenjal odličnega Bolgara Todorja Skrimova. Pajenk, nazadnje član Fenerbahčeja, se vrača v Verono, pri kateri je tudi začel kariero na tujem, v njej pa si je v minuli sezoni kruh služil še en slovenski reprezentant Tonček Štern.

Naši fantje so včeraj odličen obraz pokazali v tretjem nizu, ko so bili tekmeci brez možnosti za presenečenje, saj so osvojili pičlih 13 točk. A Kovačevi četi se je ponovil scenarij s seulskega dvoboja s Finci, od katerih so bili v drugem nizu boljši s 25:15, tretjega pa nato izgubili. Korejci so včeraj izvlekli podaljšek in v njem vodili s 3:1, nato pa je k začetnem udarcu stopil podajalec Dejan Vinčič, uničil nasprotnikov sprejem in poskrbel za pet zaporednih točk Slovencev, ki mukoma priborjene prednosti niso več izpustili iz rok. Zadnjo točko je z izjemnim pajpom primazal kapetan Tine Urnaut, brez pomislekov najboljši mož na parketu. Prispeval je 23 točk ob kar 62-odstotnem napadu, medtem ko je v vrstah Korejcev točke doseglo kar enajst (!) igralcev, priložnost za dokazovanje pa so dobili vsi. Vnovič je bila zaradi razkoraka v višini največja razlika v bloku (razmerje 13:5).

»Tekmecu smo ponudili priložnost, da je dobil občutek, da lahko pride do zmage. V vseh nizih smo si priigrali prednost in na trenutke igrali dobro, nato pa nam je padla zbranost in smo nizali napake. Korejci igrajo – ne glede na rezultat – vselej energično, zato so se tudi dokopali do dveh nizov. Zmaga je pozitivna točka te tekme, bo pa treba bolje nadzirati zbranost in biti manj živčen, kar je bila posledica tega, da smo v tej dvorani lahko trenirali zgolj eno uro. To se je poznalo pri začetnem udarcu, a tudi pri nasprotnikih, ki so bili v enakem položaju. Težko je najti orientacijo, tako serverjem kot podajalcem, to ni dobro za odbojko. Če si želijo dvoboj na visoki ravni, nam bodo morali dovoliti trenirati na prizorišču in ne v ogrevalni dvorani,« je bil nedvoumen selektor Kovač. Njegovi izbranci po porazu Slovakov proti Fincem zdaj sami vodijo na razpredelnici.