Za začetek skoraj vsi po finale

Gimnastika: Prihodnji teden v Cluju evropsko prvenstvo.

Objavljeno
13. april 2017 22.05
Sašo Bertoncelj,slovenska reprezentanca v športni gimnastiki,Ljubljana Slovenija 08.04.2016 [Šport]
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Obe letošnji največji gimnastični tekmovanji bosta imeli pridih Nadie Comaneci. Oktobrsko SP bo namreč gostil Montreal, kjer je na OI 1976 vpisala prvo popolno desetko v zgodovini tega športa, prihodnji teden pa se bodo telovadci borili na EP v Romuniji, za katerega je seveda prav Comanecijeva ambasadorka.

V Cluju bo nastopilo sedem Slovencev, v veliki meri zelo izkušenih, sploh v moškem delu, ki ga sestavljajo 32-letni Sašo Bertoncelj (konj z ročaji), 28-letni Rok Klavora (parter), 33-letni Alen Dimic (bradlja in drog) in 27-letni Žiga Šilc (parter), kar nakazuje na veliko pomanjkanje mlajših telovadcev. Pri dekletih bo ena debitantka, Lucija Hribar (mnogoboj), medtem ko Teja Belak in Tjaša Kysselef (obe preskok) pri skoraj 23 in 24 letih prav tako sodita že med izkušene tekmovalke. Glavni aduti so jasni, Bertoncelj in Klavora ter Belakova.

»Res imamo izkušeno ekipo, želja za vse pa je finale. Če bi se razpletlo idealno, torej da bi bili nastopi brez napak, bi bili lahko vsi med osmerico. Rok je ne nazadnje finale nekajkrat zgrešil za las, Sašo pa ima možnost tudi za kolajno. Za razliko od lani, ko se je vračal po poškodbi, je ta zdaj odpravljena do te mere, da lahko računamo pri njem tudi na kaj več kot samo na finale,« pravi selektor moške izbrane vrste Sebastijan Piletič, za katerega je ena od neznank to, v kolikšni meri se bodo ob uvedbi novega pravilnika sodniki držali strogih kriterijev. Popotnica za Bertonclja in Klavoro na EP ni bila najboljša, prvi je namreč obe tekmi svetovnega pokala, na katerih je nastopil, v Bakuju in Dohi, končal v kvalifikacijah, drugi pa ju je moral zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice izpustiti. »Poškodba je preteklost, dobro sem pripravljen. Trikrat sem bil prva rezerva, kar pomeni, da sem blizu, upam, da bo tokrat več sreče,« se nadeja Klavora, bolj odločen pa je Bertoncelj: »Če se ne bi čutil sposobnega poseči v finale, niti ne bi potoval v Romunijo. Moj cilj je kolajna, da bi ga izpolnil, pa bosta potrebni dve dobri sestavi, kar pomeni, da je treba popraviti zanesljivost s prvih dveh tekem, saj je bila ta katastrofalna.«

Od sedmerice za Cluj ima sicer le Bertoncelj že kolajno s tovrstnega tekmovanja, natančneje ima dve, prvo je osvojil leta 2010 v Birminghamu, drugo pa 2014 v Sofiji. Morda pa bi lahko letos to zbirko kolajn prvič oplemenitila ženska, Teja Belak je bila namreč v tej sezoni dvakrat tretja, trikrat je bila že finalistka EP, najvišje se je doslej uvrstila na 4. mesto. »Zelo dobro sem pripravljena, prvi cilj pa je finale, želja nato izboljšanje najboljšega rezultata doslej,« sramežljivo napad na kolajno napoveduje Belakova, medtem ko si tudi Kysselefova želi izboljšanje najboljšega osebnega dosežka, kar pomeni finale. Lani ga je namreč na 9. mestu zgrešila za komaj 25 tisočink točke.

Moške kvalifikacije bodo v sredo, ženske v četrtek, v petek bo finale mnogoboja, v soboto in nedeljo pa na posameznih orodjih.