Začetek Ryderjevega pokala po željah Američanov

Ameriški igralci golfa so bolje začeli dvoboj z Evropejci, po prvem dnevu vodijo s 5:3.

Objavljeno
29. september 2012 09.46
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Chicago - Prvi dan prestižnega Ryderjevega pokala, na katerem se borita golf reprezentanci Združenih držav Amerike in Evrope, se je končal bolje za prve, ki so si pred več kot 40 tisoč gledalci v kraju Medinah pri Chicagu priborili prednost s 5:3.

Po štirje ameriški in evropski pari so se v dopoldanskih urah najprej pomerili v t. i. foursomes, v katerih igralca iz iste ekipe izmenoma udarjata žogico vse do luknje. V tovrstni igri sta bili ZDA in Evropa enakovredni (2:2), sledili so boji v »fourballs«.

Pri slednji prav tako igrajo po štirje pari iz vsake ekipe, a igrajo vsak s svojo žogico, točko ekipi pa prinese tisti, ki jo prvi spravi v luknjo, pa so se bolj izkazali gostitelji. Dobili so tri od štirih dvobojev, pokazali nekaj izvrstnih udarcev in večinoma povsem nadigrali Evropo (5:3).

Pri slednji se je izkazal debitant, Belgijec Nicolas Colsaerts, ki je v paru z Leejem Westwoodom v zadnji igri dneva premagal slovitega Tigerja Woodsa in Steva Strickerja. Colsaerts je praktično sam poskrbel za zadnjo točko Evrope, potem ko je dosegel kar osem »birdiejev« in »eagle« ter tako izničil sicer solidno Woodsovo igro.

Ta bo danes prvič v zgodovini Ryderjevega pokala izpustil prvo preizkušnjo (»foursomes«) in nastopil le v popodanskih urah (»fourballs«). »Nočemo, da se igralci utrudijo. Tigerja in Steva potrebujemo za popoldanski del in za nedeljske partije,« je pojasnil kapetan ameriške ekipe Davis Love III

Evropa kot branilka naslova sicer za ponovitev zmage izpred dveh let potrebuje skupno 14 točk, medtem ko morajo Američani zbrati pol točke več, če želijo zmagati na tem prestižneam turnirju. Tekmovanje se bo končalo v nedeljo, ko se bodo igralci pomerili v igri ena na ena.