Zadnji slovenski plezalci ostali brez finala

Urban Primožič, Domen Škofic in Klemen Bečan si kot zadnji slovenski plezalci na SP v Parizu niso izborili nastopa v finalu.

Objavljeno
15. september 2012 15.56
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Pariz - Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je po današnjih polfinalnih nastopih Urbana Primožiča, Domna Škofica in Klemna Bečana sklenila svetovno prvenstvo v Parizu. To za Slovenijo ni bilo preveč uspešno, saj se nikomur ni uspelo uvrstiti v finale, kar se je na SP zgodilo prvič po letu 2003.

Čeprav sta Primožič in Škofic v polfinalu težavnosti padla na istem gibu, pa sta s 16. mestom izboljšala dosedanjo rekordno uvrstitev moške vrste v težavnostnem plezanju na svetovnih članskih prvenstvih, ki jo je na SP leta 2009 v kitajskem Qinghaiu postavil Klemen Bečan (17). Slednji je tekmovanje sicer sklenil na 23. mestu.

Margon: Nisem zadovoljen z Majo Vidmar

Selektor slovenske članske reprezentance Simon Margon je po končanih nastopih povedal, da ga je razočarala le Vidmarjeva. »Slovenski nastopi so že končani. Žal smo tokrat ostali brez finala. Pri fantih lahko rečemo, da smo videli nekaj zelo dobrih nastopov. Izboljšali smo najboljšo slovensko uvrstitev pri moških v težavnosti na svetovnih prvenstvih. S tem moramo biti zadovoljni. Predvsem Urban Primožič in Domen Škofic res kažeta visoko raven in sta vsekakor sposobna še veliko več tudi na naslednjih tekmah svetovnega pokala. Pričakujem, da bosta tekmovala na vseh tekmah do konca sezone v težavnosti. Priložnosti za dokazovanje bo še veliko. Lahko bi rekel, da sem nezadovoljen le z Majo Vidmar. Tudi sama ne more biti zadovoljna s tem, kar je pokazala tokrat v Parizu. Ni odplezala po svojih načrtih, njen rezultat ni dejanski pokazatelj trenutnega stanja. Prav tako tudi zanjo velja, da je šele dobro začela sezono. Praktično šele slab mesec trenira po poškodbi. Pred njo je še cela sezona in verjamem, da jo bomo tudi letos videli na vrhu,« je ocenil Margon.

Španec edini do vrha

Današnjo zahtevno polfinalno smer je edini povsem do vrha preplezal Španec Ramon Julian Puigblanque, ki bo jutri branil naslov svetovnega prvaka. Finale pa so si priborili še nekateri lanski finalisti iz Arca. Tako je bil podprvak Avstrijec Jakob Schubert drugi, Čeh Adam Ondra, bronasti iz Arca, je zasedel četrto mesto, tretje mesto polfinala si je priplezal Kanadčan Sean McColl. Preostale štiri finalna mesta pa so zapolnili Japonec Sači Ama, Francoz Romain Desgranges, Južnokorejec Hyunbin Min in Nizozemec Jorg Verhoeven, ki so si razdelili peto mesto polfinala.

Pet uvrstitev v polfinale

Slovenska ekipa je v Parizu dosegla pet polfinalnih uvrstitev. Bečan je v polfinalu v balvanskem plezanju zasedel končno 13. mesto, kar je tudi najboljša slovenska posamična uvrstitev na tokratnem SP, Maja Vidmar je prvenstvo v polfinalu težavnosti sklenila na 17. mestu. Trije slovenski predstavniki pa so prvenstvo končali že v kvalifikacijah. Tina Šušteršič je v težavnosti zasedla končno 29. mesto, Jernej Kruder je bil 31. v balvanih, Jure Raztresen pa je 31. mesto zasedel v težavnosti. Bečan je nastopal tudi v kombinaciji. V hitrosti je v kvalifikacijah zasedel končno 48. mesto. Njegova kombinacijska uvrstitev bo znana ob koncu prvenstva, poroča STA.

Najboljša slovenska športna plezalka Mina Markovič, ki v Franciji ni nastopila zaradi poškodbe desnega palca na roki, bo po napovedih iz slovenskega tabora že pripravljena za nastop na naslednji tekmi svetovnega pokala v težavnosti v belgijskem Puursu konec prihodnjega tedna. Markovičeva je vodilna tekmovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.