Zadnji test pred prvim vrhuncem sezone

Nocoj ob 19.30 bodo izbrancem odbojkarskega selektorja Slobodana Kovača v Šoštanju nasproti stali Srbi.

Objavljeno
20. maj 2017 02.24
13 Jani Kovačič, 9 Dejan Vinčič, 18 Klemen Čebulj (SLO), 17 Ivan Mihalj (CRO), 18.7.2015, Maribor
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Šoštanj bo danes slovensko odbojkarsko središče, vrhunec dogajanja ob Vseslovenskem odbojkarskem vikendu bo večerna (19.30) prijateljska tekma evropskih podprvakov Slovencev in lanskih zmagovalcev svetovne lige Srbov. Za ekipo Slobodana Kovača bo to tretji preizkus forme po zmagi in porazu proti Iranu.

Obenem bo to generalka pred prihajajočim turnirjem kvalifikacij za SP prihodnji teden v Stožicah. »Ta hip so kvalifikacije za nas edini in najpomembnejši izziv. Med svetovno elito nismo nastopili še nikoli in zdaj imamo idealno priložnost, ki se bo – to si moramo dopovedati! – težko ponovila. Kvalifikacijski turnir igramo doma in smo realno v skupini lahko prvi, s čimer bi se neposredno uvrstili na SP. To je prvi cilj in najpomembnejši v tem ciklu,« poudarja udarni podajalec slovenske izbrane vrste Dejan Vinčič.

V obeh dosedanjih prijateljskih obračunih z Iranom je bil standardni člen začetne postave, vendar pa opozarja, da mu to ne zagotavlja mesta v sedmerici tudi vnaprej. »Mladi obrazi se priključujejo in trkajo na vrata. Osmerica, ki je v glavnem igrala doslej, nima zagotovljenega mesta tudi vnaprej. Po doslej videnem v pripravah so fantje v primerjavi z lani opazno napredovali, imamo zelo velik bazen obetavnih igralcev, ki jih je treba počasi vpeljati, da bodo dobili tudi izkušnje s tekem najvišje ravni. Igrati v klubskem ali reprezentančnem dresu sta dve različni zgodbi, v izbrani vrsti je vsak poraz toliko bolj boleč in lahko že tudi usoden. Je pa pomembno, da imamo tako širok nabor kakovostnih odbojkarjev,« je poudaril Vinčič, ki šoštanjsko športno dvorano dobro pozna, saj je majico tamkajšnjega kolektiva nosil pred debelim desetletjem.

Z novim selektorjem Kovačem se je seznanil že v pretekli klubski sezoni v Turčiji. »Kot človeka ga enostavno obožujem, ker je zelo iskren na terenu in zunaj njega. V obraz ti vedno pove, kar ti gre, njegovo kritiko moraš sprejeti dobronamerno in ne kot dodaten pritisk nase. Igralci s tem ne bomo imeli težav, saj vsi igramo na vrhunski ravni in vemo, da nam želi zgolj najboljše. Tudi pri meni ob prvem stiku z njim v klubu ni bilo težav, hitro sem dojel njegovo filozofijo in način razmišljanja, še posebej pa mi ustreza, ker se po treningu z njim lahko usedeš in debatiraš o opravljenem. Poveš svoje mnenje, kajti »Boba« ni tip trenerja, ki bi imel le svoje poglede za zveličavne, temveč te posluša,« zatrjuje organizator igre.

Vinčič se je sredi minule sezone iz Rusije preselil k turškemu velikanu Halkbanku in ga popeljal do naslova državnega prvaka, zdaj ga pot vodi na Poljsko k Czarnemu Radomu. »Želel sem si ostati v Turčiji, ampak tam gre vse bolj počasi. Klub se dolgo ni mogel izjasniti, lahko bi se vleklo še nekaj časa, zato sem sprejel poljsko ponudbo, ki je prišla že pred koncem sezone, in vesel sem, da je tako. Sploh na podajalskem mestu je ponudba igralcev velika, vrhunskih klubov pa malo, zato nisem želel tvegati ali izgubljati časa. Poljska liga je zelo kakovostna, odhajam v zdravo sredino, klub ni ravno zvezdniški, z mojim prihodom in še nekaterih tujcev pa bi ga lahko spravili na višjo raven in se borili za mesta pri vrhu. Trener je nekdanji reprezentant Robert Prygiel, ki si me je zelo želel v svoji sredini, tudi jaz sem o njem slišal vse dobro. Radom vsako sezono napreduje v končnico in 'izvali' kakega obetavnega mladega igralca, ki nato pride tudi v reprezentanco,« je končal izkušeni 30-letnik.