Zadovoljstvo z nekaj grenkega priokusa

Gimnastika: Teja Belak na preskoku zanesljivo v finale EP, Tjaša Kysselef spet za las 9.

Objavljeno
20. april 2017 23.40
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Še drugo leto zapored je le malo zmanjkalo in Teja Belak ter Tjaša Kysselef bi dosegli mejnik slovenske gimnastike z dvema finaloma na istem orodju na veliki tekmi. A Kysselefova je bila spet nesrečnica EP, saj jo je iz osmerice izrinila zadnja nastopajoča v kvalifikacijah, medtem ko je bila Belakova peta in bo jutri nastopila v finalu.

Pred začetkom evropskega prvenstva v Cluju, ki ga je včeraj pobelil sneg, so v slovenskem ženskem taboru razmišljali o dveh finalih na preskoku in enem mnogobojskem nastopu s čim manj napak in skorajda vse to dobili, na koncu pa je bila Kysselefova vendarle velika osmoljenka. Potem ko je že v prvem delu kvalifikacij Lucija Hribar zelo korektno opravila svoj premierni članski nastop na velikih tekmah (na koncu je bila z oceno 47,948 točke na 47. mestu; na preskoku je dobila 13,266, na dvovišinski bradlji 12,133, na gredi 10,683 in na parterju 11,866), se je za slovensko ekipo »zares« začelo v zadnjem turnusu, v katerem sta v drugi skupini od štirih tekmovali tudi Kysselefova in Belakova. Obe sta nastopili, kot sta želeli, brez napake, težko bi bolje in prva je za svoja skoka dobila povprečno oceno 13,899, druga 14,216. Za Belakovo je bilo takoj jasno, da bo dovolj za finale, Kysselefovo pa je spet čakalo nestrpno čakanje na konec kvalifikacij.

»Kadar je takšen položaj, potem se vedno raje umaknemo v ogrevalno dvorano, kjer ni nikogar. Potem počakamo, da je konec tekme in ko pridemo iz dvorane ven vidimo, kako se je razpletlo,« je selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič pojasnil, kako se soočajo s tako stresnimi situacijami, kot je bila včerajšnja. V naši ekipi so se zavedali, da prihajajo v zadnjih dveh skupinah tri tekmovalke, ki lahko prehitijo Kysselefovo, tedaj še sedmouvrščeno, upali so, da bo uspelo zgolj eni, dvema pa ne, a se je na koncu razpletlo ravno obratno. Da je bilo vse še huje, sta Slovenko na 9. mesto potisnili zadnji dve nastopajoči v kvalifikacijah na tem orodju, Madžarki Boglarka Devai in Zsofia Kovacs. Potem ko je lani na EP v Bernu Kysselefova za finalom zaostala za 25 tisočink točke, je tokrat za 67 tisočink ... »Takšna je pač realnost. Vse tri naše tekmovalke so prikazale maksimum in nimam jim česa očitati. Lucija je prvo člansko veliko tekmovanje opravila brez padca, Tjaša in Teja pa sta skočili, kot najbolje znata. Ne morem biti nezadovoljen. Seveda je grenak priokus, a osem tekmic je bilo pač boljših od Tjaše, to je treba priznati,« je še dodal Mavrič po kvalifikacijah, ki si jih je ogledalo neprimerljivo več gledalcev kot moški del, najbolj na očeh pa je bila razumljivo ena in edina Nadia Comaneci.

Belakova, ki se je že pred začetkom kvalifikacij dobro zavedala, da mora za finale zgolj obstati na nogah pri obeh skokih, je po rutinsko opravljeni nalogi navkljub nizkim odbitkom sodnic še našla nekaj rezerv. »Pri doskokih bi gotovo lahko 'ujela' še kakšno desetinko. A najpomembnejše je, da sem v finalu, po to smo prišli, zdaj pa gremo lahko sproščeno naprej,« je ocenila Belakova, ki se je tako že četrtič na evropskih prvenstvih prebila med najboljšo osmerico.

Oba slovenska finalna nastopa – še Sašo Bertoncelj – bosta tako na sporedu jutri, danes pa je dan rezerviran za mnogobojce in mnogobojke. Pri moških je bil v kvalifikacijah spet najboljši Ukrajinec Oleg Vernjajev, pri ženskah pa Britanka Elissa Downie.