Žakljeva po padcu ostala brez boja za kolajno

Gorska kolesarka Tanja Žakelj je na SP v Južni Afriki dosegla 5. mesto v olimpijskem krosu. Blaža Klemenčič je bila 11.

Objavljeno
31. avgust 2013 16.54
CYCLING-VTT-WORLD
Š. Ro., šport
Š. Ro., šport

Pietermaritzburg - Najboljša slovenska gorska kolesarka, vodilna v svetovnem pokalu in evropska prvakinja Tanja Žakelj v Južni Afriki sicer ni uresničila namere, da si ob vseh bogatih uspehih v tej sezoni zagotovi še kolajno na SP. Končala je na petem mestu, potem ko je približno na sredini dirke grdo padla.

Tedaj je tudi zapravila dober položaj, saj je bila med vodilno trojico, Francozinja Julie Bresset in Poljakinja Maja Wloszczowska sta namreč nato v cilju posegli po najžlahtnejših odličjih.

Vseeno je bila Žakljeva po prihodu v cilj zadovoljna. Navsezadnje je peto mesto še vedno njena najslabša uvrstitev v sezoni kar priča o tem, da ima za seboj res izjemno tekmovalno obdobje. Čez dva tedna jo čaka še ena pomembna dirka: finale svetovnega pokala v Hafjelu na Norveškem, kjer bo skušala ubraniti prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

»Tako se je razpletlo. Moram biti zadovoljna, vseeno sem bila peta, kar je moja najboljša uvrstitev, pa tudi za Slovenijo najboljša uvrstitev na SP. Dobro sem se počutila, užitek je bilo voziti med vodilnimi. Potem sem naredila napako, sama sem bila kriva, malo sem pretiravala. Hotel sem ujeti Majo pred mano, ki je naredila razliko na skalnatem predelu. Tam je bila hitrejša. Spustila sem zavore, bila res hitra na serpentinah, čez rob sem zgrešila linijo, bila prehitra in zgrmela čez krmilo. Tam sem izgubila dragocene sekunde, tudi stik z vodilnimi. V tehnični coni sem se ustavila, da so mi naravnali krmilo. Skušala sem nadaljevati dirko. Čim bolj optimalno, osredotočena nase. Od takrat je bila dirka odvisna samo od mene. Šla sem naprej v svojem tempu, na žalost mi ni več uspelo priti do vodilnih. Vseeno sem s končnim rezultatom zadovoljna,« je dejala Tanja Žakelj.

Klemenčičeva enajsta

Na težki progi z veliko zahtevnimi skalnatimi spusti se je dobro borila tudi Blaža Klemenčič. Na 11. mestu sicer ni uresničila namere, da se uvrsti v deseterico, je pa vpisala enega boljših nastopov v tej sezoni.

Naslov svetovne prvakinje je osvojila Bressetova, olimpijska zmagovalka iz Londona, za katero je Žakljeva pravilno napovedala, da bo ena glavnih kandidatk za zlato. Srebro je osvojila Wloszczowska, bron pa Švicarka Esther Süss. Žakljeva je za kolajno zaostala približno za minuto, za mavrično majico pa dve minuti.

Jutri bosta na sporedu še spust z Zarjo Černilogar in Žigo Pandurjem ter eliminator z Žakljevo in Klemenčičevo.

 

Rezultati

1. Julie Bresset (Fra) 1:42,54

2. Maja Wloszczowska (Pol) +00:05

3. Esther Süss (Švi) +1:06

4. Irina Kalentijeva (Rus) +1:29

5. Tanja Žakelj (Slo) +2:03

...

11. Blaža Klemenčič (Slo) +4:14