Žakljeva se zaveda, da je lažje napadati, kot ubraniti naslov

Skupna zmagovalka tekem svetovnega pokala v olimpijskem krosu Tanja Žakelj po nekaj (neprespanih) nočeh pogleduje v prihodnost.

Objavljeno
18. september 2013 20.44
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj se je po sanjski sezoni, ki jo je v Hafjellu na Norveškem kronala s skupno zmago v svetovnem pokalu olimpijskega krosa, že vrnila v domovino. V domači vasi Ledine so ji sokrajani, ki so hkrati tudi njeni največji navijači, pripravili prisrčen sprejem.

Po nekaj dneh proslavljanja je zdaj že strnila misli in jih usmerila v prihodnost. Po vsej verjetnosti bo še naprej sodelovala z ekipo Unior Tools, v kateri je pred letošnjo sezono našla varno zatoščišče, potem ko je lani razpadla turška ekipa Salcano. Žakljeva je ves čas poudarjala, da imajo njeni uspehi izvor v dobrem delu ekipe in odličnem vzdušju.

Zanimivo, da ekpa pod vodstvom Tineta Mahkovca doslej še ni delala s tekmovalci v olimpijskem krosu, temveč se osredotočala le na spust. Toda v tem izzivu so se odlično znašli, Žakljeva je poudarila, je bilo zanjo poskrbljeno morda še bolje kot v eni od velikih in uveljavljenih ekip. »Hvaležna sem vsem članom ekipe, ki so pustili svoje srce in dušo v teh rezultatih. Vsi smo dali od sebe maksimum. To potrjuje tudi, da nisem imela nobenih tehničnih težav s kolesom. Smo v fazi dogovarjanja, nič še ni uradno. V veselje mi je bilo delati s to ekipo. Imam odprte možnosti in poti, tudi sodelovanje še naprej v igri,« je dejala Žakljeva.

Gorska kolesarka, ki je velike lovoriko osvajala že kot mladinka, se zaveda, da v naslednji sezoni ne bo lahko ubraniti naslova. Njeni cilji bodo kajpak primerni njenim vrhunskim uvrstitvam in predvsem precej višji, kot so bili pred začetkom te sezone. Kot je dejala, si je želela osvajati mesta med deseterico, a že na prvi tekmi presenetila samo sebe. S 4. mestom v Albstadtu je precej popravila svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu dotlej (9. mesto), že čez teden dni pa v Novem mestu na Češkem vpisala zgodovinsko prvo zmago in tudi oblekla belo majico vodilne, ki je vse do konca sezone ni več prepustila tekmicam. Zmago je ponovila še na njenem najljubšem prizorišču v Val di Sole, v Vallnordu je bila peta, nato v Mont-Sainte-Annu tretja, norveško preizkušnjo pa je končala na šestem mestu. Med temi dirkami je v Bernu osvojila še naslov evropske prvakinje, na SP pa po padcu končala na petem mestu.

»Lažje je bilo napadati. Predvsem s tega stališča, ker sem sezono začela neobremenjeno in z veliko nižjimi cilji. Uvrstitve, ki sem jih dosegala v začetku sezone, so presegle moja pričakovanja. Apetiti so rasli, vedno bližje sem bila zadnji dirki, kjer mi je dokončno uspelo osvojiti pokal,« je pojasnila.

Pred Žakljevo je zdaj zaslužen počitek. Po nekaj prespanih nočeh, ko je dojela, kaj je dosegla, je bil čas za oceno izjemne sezone. »Spala sem bolj slabo. Sezona je bila izjemna. Vse od začetka do konca mi je uspelo ohraniti visoko raven pripravljenosti, kar je izredno težko. Vrh je bil, ko sem dosegla prvo zmago v svetovnem pokalu, nato sem nanizala še eno, uspelo mi je osvojiti evropsko prvenstvo. Potem je šlo malenkost navzdol, nisem bila v vrhu. Ampak vseeno dovolj, da mi je uspelo ohraniti majico vodilne. Tudi peto mesto na SP ni zanemarljivo. Res sanjska, sijajna sezona.«