Zaključna žoga zdaj v rokah branilcev naslova

Odbojka: ACH Volley je v 3. finalnem dvoboju DP po petih nizih drugič odpravil Kamničane. 4. tekma v ponedeljek v Kamniku.

Objavljeno
20. april 2017 23.33
Žiga Štern (14), Domen Kotnik (13) in Sašo Štalekar (1) med tretjo finalno tekmo prve slovenske odbojkarske lige ACH Volley - Calcit Kamnik, v Ljubljani, 20. aprila 2017. [Žiga Štern,Domen Kotnik,Sašo Štalekar,odbojka,šport,športniki,finale]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Potem ko so odbojkarji ACH Volleyja gladko dobili drugi in tretji niz sinočnje tivolske tretje finalne tekme DP, se je zdelo, da se Calcit Volleyball ne more več vrniti v igro. A so gostje strnili vrste in izsilili še peti niz, v katerem pa so Ljubljančani zmago le zadržali doma in imajo v ponedeljek v Kamniku zaključno žogo za 13. zaporedno lovoriko.

Podajalec Kamničanov Jan Brulec je sebe in soigralce po ponedeljkovem porazu opogumljal, da je bil Calcit navkljub slabi igri tekmecu blizu, sploh v zadnjih dveh nizih, iz česar so pokalni zmagovalci črpali optimizem in samozavest. To je bilo opazno tudi sinoči v Tivoliju: Calcit ni imel zakrčenih rok, temveč je začel lahkotno, sproščeno, favoriziranim gostiteljem pa ni dovolil, da bi ušli za več kot točko. Nazadnje je bil izid poravnan pri 14:14, nato je k začetnemu udarcu stopil brazilski korektor Maxson Pereira in z asom poskrbel za +3, razkorak so Kamničani do konca le še oplemenitili.

V prvem nizu so zmagali kljub zgolj 31-odstotnemu napadu, tekmec je bil v tem pogledu polovično uspešen, a si v isti sapi privoščil dvakrat toliko napak kot varovanci Gašperja Ribiča. Ko je vrag vzel šalo, pa so Ljubljančani vendarle strnili vrste, pritisnili s servisom, utrdili sprejem, leteli v napadu na krilih Žige Šterna in za nameček še »zaklenili« mrežo s kar petimi bloki. Po 10:10 so vpisali sedem točk zapored na servis podajalca Maksima Buculjevića, Kamničani pa so se prezgodaj vdali apatiji.

Tretji niz je bil slaba reklama za odbojko. Napad gostov je deloval nebogljeno, česar ni pobral blok ACH Volleyja, je ujela domala neprebojna obramba. Calcit je bil v napadu zgolj 15-odstotno uspešen (!), oranžni zmaji kar 60-odstotno, ob Šternu se je razigral še grški korektor Apostolos Armenakis. Zdelo se je, da so Kamničani položili orožje, a ni bilo tako. Po dveh grdo izgubljenih nizih so v četrtem spet dvignili glave, pokazali zmagovalno miselnost in borbenost, ki sta jih krasili v pokalnem finalu. S kar 6 bloki so izvlekli »podaljšek«, se v njem enakovredno kosali do menjave strani, nato pa so domači tehtnico le nagnili na svojo stran.

»Ko mi igramo dobro, se to pozna tudi na rezultatu. Za slabši začetek smo bili krivi sami, kajti mi moramo narekovati potek tekme. Nato smo se zbrali in odigrali bolje, v četrtem nizu pa ponovno klasična zgodba iz te sezone, da malce pademo, potem ko dobro odigramo. Vesel pa sem, da smo se v finišu tekme umirili in zmagali,« je strnil vtise bloker ACH Volleyja Diko Purič. »Nismo dovolj pritisnili s servisom, s čimer smo tekmecu omogočili, da se je razigral. V napadu nismo zaključili vseh žog, ki bi jih morali, tudi v obrambi nismo pobrali vsega – in rezultat je, kakršen je. Smo pa bili po dveh izgubljenih nizih maksimalno motivirani, nismo vrgli puške v koruzo, za vsako točko smo se borili,« pa je dodal bloker Calcita Sašo Štalekar.

Že danes (ob 18. uri v Lukni) pa lahko odbojkarice Nove KBM Branik po hitrem postopku spravijo pod streho žensko finalno serijo. V prvih dveh dvobojih niso branilcu lovorike Calcitu Ljubljani oddale niti niza, vendar pa razlika med tekmecema ni bila tako izdatna, kot kaže izid. Trener gostij bo pogrešal prvo podajalko, Belgijko Ilko van de Vyver, ki je glede na slabši sprejem še razmeroma dobro razgiravala soigralke, v zadnjem nizu drugega tivolskega dvoboja pa si je poškodovala levi gleženj, nadomestila jo bo reprezentantka Mojca Božič.