Zanardijevo zdravstveno stanje se je precej izboljšalo

Nekdanji italijanski dirkač in paraolimpijec ne potrebuje več popolne nege na intenzivnem oddelku.

Objavljeno
19. avgust 2020 18.45
Posodobljeno
19. avgust 2020 19.06
Alex Zanardi velja za velikega borca, ki se nikoli ne vda. FOTO: Giampiero Sposito/Reuters
M. Š., STA
M. Š., STA
Ljubljana – Iz bolnišnice San Raffaele v Milanu so sporočili, da se je zdravstveno stanje nekdanjega dirkača in paraolimpijca Alexa Zanardija, ki se je junija hudo ponesrečil na dirki z ročnimi kolesi in je odtlej v bolniški oskrbi, precej izboljšalo. Zato ne potrebuje več popolne nege na intenzivnem oddelku.

Zanardija so po hudi nesreči junija najprej namestili na oddelek intenzivne nege v bolnišnici v Sieni, pozneje pa so ga premestili na rehabilitacijski oddelek v Comu. A poslabšanje stanja je botrovalo hitri vrnitvi v bolniško oskrbo, zdaj pa je 53-letni Italijan na polintenzivnem oddelku.

Nekdanji dirkač formule 1 in ameriške serije CART ter pozneje odlični paraolimpijec se je hudo poškodoval 19. junija v nesreči s kolesom na ročni pogon. Zaradi hudih poškodb glave so ga v bolnišnici operirali kar trikrat. Zanardi je sicer v svetu športa znan kot velik borec, ki se nikoli ne vda. Leta 2001 je na dirki serije CART na Lausitzringu v Nemčiji preživel hudo nesrečo. Po trčenju z enim od tekmecev pri veliki hitrosti je ostal brez obeh nog.

Po dolgotrajnem okrevanju se je vrnil v druge kategorije dirkalnega športa in nato zamenjal športno panogo ter zelo uspešno tekmoval s kolesom na ročni pogon. Na paraolimpijskih igrah v Londonu 2012 in Rio de Janeiru 2016 je osvojil šest kolajn, od tega štiri zlate.