Zapleti z vizumi okrnili konkurenco v Eugenu

Med atleti, ki so ostali brez nastopa na mitingu diamantne lige, je bil predlanski svetovni prvak na 110 m ovire Šubenkov.

Objavljeno
27. maj 2017 13.03
ATHLETICS/
J. P.
J. P.

Eugene - Predlanski svetovni prvak v teku na 110 metrov z ovirami, ruski atlet Sergej Šubenkov, je bil eden od desetih tekmovalcev, ki zaradi zapletov z vizumi niso mogli nastopiti na mednarodnem mitingu diamantne lige v ameriškem Eugenu. Da povečini afriški atleti niso dobili vizumov za nastop v Oregonu, je potrdil tudi direktor mitinga Tom Jordan.

»Potem ko dolga leta s tem nismo imeli niti najmanjših težav, smo letos izgubili vsaj deset športnikov, ki vizumov niso dobili ali pa so jim jih ameriške oblasti izdale prepozno. Nihče sicer ne prihaja iz držav, za katere je ameriški predsednik ukazal začasno prepoved izdaje vizumov, zato to ne more biti razlog. A nekaj se zagotovo dogaja,« je zmajeval z glavo Jordan.

Kot je še napovedal, bodo prireditelji tekmovanja zahtevali uradno pojasnilo ameriške agencije za imigracijo in carino ter nedvoumno zagotovilo, da v prihodnosti do podobnih težav in zapletov ne bo več prihajalo. Pod odlokom Donalda Trumpa so sicer državljani Sirije, Libije, Somalije, Sudana, Irana in Jemna.