Zavčeve ameriške sanje postajajo resničnost

Ptujski šampion se bo 17. oktobra v mariborski dvorani Tabor potegoval za naslov evropskega prvaka združenja WBO.

Objavljeno
19. september 2014 01.54
Dejan Zavec na novinarski konferenci v Ljubljani 18.septembra 2014.
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Še bolj kot novica, da se bo Dejan Zavec 17. oktobra po skoraj natanko letu dni znova povzpel v ring in se v Mariboru z Madžarom Ferencem Hafnerjem udaril za naslov evropskega prvaka po različici WBO, sta med poznavalci boksa odmevala dva druga podatka. Namreč ta, da bo tokrat boksal v supervelterski oz. polsrednji kategoriji in da bo poslej sodeloval z ameriškim menedžerjem Loujem DiBello.

Zavec vse od marca '03, ko je s predčasno zmago nad Madžarom Zsoltom Tothom uspešno prestal ognjeni krst med profesionalci, boksa v velterski kategoriji (do 66,678 kg), v kateri je bil predtem vrsto let strah in trepet tekmecev že kot »amater«. V poklicnem ringu je doslej ob le treh porazih nanizal kar 33 zmag (18 s k. o.), za novo (34.) pa se bo čez slab mesec v dvorani Tabor potegoval v kategoriji do 69,85 kilograma.

»V tem, da bom boksal v višji kategoriji, ne vidim nobenih težav in jih tudi ne pričakujem. Morda mi je ta trenutek celo bolj pisana na kožo,« se je pošalil »Mr. Sympathikus«, pri čemer je imel v mislih naporno hujšanje, ki bo v naslednjih tednih nekoliko manj mukotrpno, kot je bilo pred prejšnjimi dvoboji.

Na vprašanje, ali se je zaradi tega odločil za nastop v višji kategoriji, je odkimal in v nadaljevanju razložil, da je bila to pač v tem trenutku edina borba, ki mu omogoča osvojitev katerega od pasov. »Le z njim lahko vidneje napredujem po lestvici in znova pridem v položaj, da izzovem katerega od svetovnih prvakov – bodisi v velterski ali supervelterski oziroma polsrednji kategoriji,« je odvrnil ptujski šampion, ki je v mislih že vpisal zmago nad Hafnerjem (23 zmag, 12 s k. o., 5 porazov), čeprav pričakuje, da se bo moral zanjo zelo potruditi.

»Ferenc resda nima najbolj blesteče bilance, a se nanjo ne gre zanašati. Papir namreč prenese marsikaj. V preteklosti so mi namreč nekateri tekmeci s slabšimi statistikami povzročali več preglavic kot tisti, ki so imeli boljše razmerje zmag in porazov,« je razkril Zavec in zaupal, da si je ogledal nekaj skrajšanih posnetkov obračunov madžarske št. 1 in se prepričal, da ga ne gre podcenjevati. »Hafner je borec, ki ves čas išče akcijo. Na trenutke se zdi, kot da niti sam sebe ne zna nadzirati, zaradi česar je toliko bolj nepredvidljiv in zato tudi nevaren,« je najboljši slovenski boksar ocenil tekmeca iz Hajduhadhaza na vzhodu Madžarske.

Kljub sila spoštljivim besedam pa nekdanji svetovni prvak po različici IBF, ki po decembrski operaciji ne čuti več nobenih posledic v desnem zapestju, ne dvomi o svojem uspehu in že pogleduje na drugo stran Atlantika, od koder je slovenske novinarje prek medmrežja pozdravil tudi Zavčev novi zastopnik za ameriški trg Lou DiBella. »Dejanu v tem dvoboju želim vso srečo, sam pa se bom potrudil, da mu bom priskrbel največje možne obračune v ZDA,« je zatrdil 54-letni Newyorčan, nekdanji menedžer dopinškega goljufa Andreja Berta, ki je Zavcu (z udarcem z glavo) prizadejal prvega od dveh porazov onstran »luže«. »Moje sanje postajajo resničnost. V veliko čast mi je, da sem pridobil zaupanje Louja, ki sodi med pomembnejše promotorje v ZDA, kjer si želim kronati svojo kariero. Verjamem, da bo šlo v tretje rado!« je še poudaril 38-letni Ptujčan.