Zavcu se Madžar že kar malce smili

Boks: za trenerja Dzemskega je Hafner v tem trenutku pravšnji tekmec Ptujčana.

Objavljeno
17. oktober 2014 00.34
FERENC HAFNER
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ptuj – Ferenc Hafner in Dejan Zavec sta premagala še zadnjo oviro na poti do nocojšnjega dvoboja za naslov evropskega prvaka po različici WBO, potem ko sta uspešno prestala uradno tehtanje. Jeziček na tehtnici se je pri obeh ustavil pri 69,8 kilograma, torej vsega pet dekagramov pod najvišjo zgornjo dovoljeno mejo v supervelterski oziroma polsrednji kategoriji.

Izkušeni Madžar, ki bo 22. decembra praznoval 39. rojstni dan, je po tehtanju znova poudaril, da se mu bodo uresničile sanje. »S trenerjem Laszlom Pappom sva za Dejana pripravila posebno tehniko, ki naj ostane skrivnost. Pričakujem izenačeno borbo, ki bo vsekakor moja največja doslej. Od zdaj naprej bo vsaka naslednja večja,« je Hafner (23 zmag, 12 s k. o., 5 porazov) ponovil optimizem prek menedžerja in »prevajalca« Zoltana Petranyija, še vedno aktivnega boksarja z zavidljivo statistiko v težki kategoriji (51 zmag, 16 s k. o., 20 porazov).

Zatem je 48-letni težkokategornik iz Budimpešte, ki je boksal z nekaterimi znanimi imeni in na svetovni jakostni lestvici zaseda 49. mesto (mimogrede: Zavec je v velterski ta čas 54., Hafner pa v supervelterski 116.), še sam podal nekaj misli, v katerih je bilo mogoče zaznati tudi kanček dvoma o varovancu pred dvobojem z najboljšim slovenskim boksarjem. »Če bo Ferenc premagal Dejana, ga nihče več ne bo ustavil. Potem bo slejkoprej boksal za naslov svetovnega prvaka,« je omenil Petranyi.

V Zavčevem razmišljanju besede »če« ni. Še več; v mislih je že vpisal zmago nad Hafnerjem. »Zagotovo ima Ferenc svoje načrte, vendar mu tokrat v ringu ne bo pomagala nobena skrivnost. Ker bom dal svoj maksimum, niti malo ne dvomim o uspehu. Verjamem, da bom v Sloveniji ostal neporažen. Po eni strani mi je že kar malce hudo iti v ring z njim, saj deluje zelo človeško. Upam le, da si bosta najina sloga boksa ustrezala in bova prikazala dobro borbo,« si je zaželel Zavec (33 zmag, 18 s k. o., 3 porazi), ki se že spogleduje s svojim tretjim nastopom onstran Atlantika. Tako zelo je 38-letni Ptujčan prepričan o nocojšnjem uspehu v dvorani Tabor (22.00).

Čeprav je res izrazit favorit, pa je lahko pretirana samozavest tudi dvorezen meč. Zlasti v borilnih športih, v katerih lahko zmagovalca odloči že en udarec. Na to je v telefonskem pogovoru za Delo opozoril tudi Zavčev trener Dirk Dzemski, ki bo v Maribor pripotoval šele danes dopoldne. »Da Dejan že razmišlja o dvoboju v ZDA, mi ni všeč, kar sem mu tudi povedal. Treba je namreč iti korak za korakom, zato mora biti zdaj stoodstotno osredotočen le na Ferenca,« je poudaril 42-letni Nemec, ki je kljub vsemu prepričan, da bo Zavec prepričljivo opravil s Hafnerjem. »Pa s tem nočem reči, da je tekmec slab, daleč od tega. Je pa tudi res, da ni svetovna 'špica'. Ta čas je ravno pravšnji za Dejana,« je ocenil Dzemski, ki ne bi bil presenečen, če bi Zavec nasprotnika iz Debrecena prisilil k vdaji. »Hafner je resda levičar, kot sem bil jaz, toda Dejan z njimi dobro 'shaja',« je pojasnil nemški trener, ki ga – čeprav sta z Zavcem sodelovala na daljavo – ne skrbi za Ptujčanovo pripravljenost. »Poznam ga že tako dolgo, da vem, kako profesionalen odnos ima do športa. Kondicijsko bo zagotovo spet v vrhunski formi, morda bo malo šepala le tehnika, ker že leto dni ni imel dvoboja,« je še dejal Dzemski.