Bo Zavec po desetih letih prekinil sodelovanje z menedžerjem Steinforthom?

Dejan Zavec si želi nov odmeven boj v ZDA, a imata z menedžerjem Ulfom Steinforthom različne poglede na prihodnost.

Objavljeno
11. oktober 2012 08.42
Posodobljeno
11. oktober 2012 09.09
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ptuj - Slovenski boksar Dejan Zavec je moral v začetku avgusta zaradi poškodbe odpovedati predvideni dvoboj z 29-letnim Uzbekistancem Šerzodbekom Alimjanovom. Zdaj je poškodba sanirana in Ptujčan se že dalj časa pripravlja na nove izzive. Tako športne kot tudi poslovne, saj ga precej zaposluje tudi športni center Zavec Gym na Ptuju.

36-letni ptujski šampion je že pred časom nakazal, da je njegovo sodelovanje z dolgoletnim menedžerjem, Nemcem Ulfom Steinforthom iz nemškega kluba SES Magdeburg, zašlo v slepo ulico. Tega Ptujčan sicer ni obešal na veliki zvon, a že dalj časa mu ni bilo všeč, na kakšen način mu je Steinforth urejal dvoboje.

Leta tečejo, želi še en boj v ZDA

»Dejstvo je, da nimam veliko časa. Star sem 36 let in boksal bom še kakšno leto, največ dve. Nima smisla, da vlečem kariero v nedogled. Za čas, ki mi je preostal v ringu, pa imam svoje želje, cilje, zahteve ... Želim si v Meko boksa, v Ameriko. Marsikdo bo rekel, tudi Ulf, glej, bil si tam, opekel si se, izgubil si naslov prvaka ... Ampak meni desetkratna obramba naslova proti manj uveljavljenim borcem iz Evrope žal ne pomeni dovolj, ker vem, da s tem ne bom dosegel svojega maksimuma. In z Ulfom se tukaj razhajava,« je med pogovorom za STA v njegovi pisarni centra Zavec Gym na dravskem nabrežju na Ptuju povedal najboljši slovenski boksar: »Saj ne misli slabo, ampak on pozablja, da jaz nisem mlad. Vesel sem, da lahko boksam v Mariboru ali Ljubljani, ampak vleče me v Ameriko. Tukaj imamo prav tako 100 dobrih boksarjev kot v ZDA, a žal nimajo imena.«

Ne gre za denar, gre za mirno vest

»Dobro sodelujemo, že deset let. Pogodba z njim me veže še nekaj časa, potem pa že imam nekaj idej, kako bi lahko kaj naredil po svoje. Nič nimam proti Mariboru ali Ljubljani. Boksati doma je krasno, imam odlične navijače, a dejstvo je, da zvezdnikov tega športa iz Amerike k nam žal ne bo. Po vseh lestvicah kamor pogledam, sem blizu vrha, ob najslovitejših imenih moje kategorije. Vemo pa, da je boks doma čez lužo. Rad bi še dve, tri velike borbe, da lahko potem v miru zaključim ta del športne poti. Ne gre za denar, gre zato, da bom lahko v miru rekel, poskusil si, boksal si z največjimi v svoji kategoriji. Če ne poskusim, ne morem vedeti,« je dejal Mr. Simpatikus.

Zdravstvene težave so zdaj preteklost. »Zaenkrat gre vse v pravi smeri. Poškodba je sanirana, trenutno največ delam na kondiciji. Lahko rečem, da je zdravje 'BP'. Pobrusiti je bilo treba centimeter hrustanca, zato avgusta ni bilo dvoboja. Težave imam le še pri držanju garda, zato še ne smem na sparinge, a hendikepa več ne čutim,« je povedal Zavec.

Ulf ne zna niti angleško

»Pogodba gre h koncu, to mi je zdaj motiv. Ne želim še razkrivati načrtov, a rad bi sam odločal o svoji usodi in o svoji karieri. Če bo roka zdržala, Amerika mi še ni zaprla vrat ... Ravno pred tremi tedni se je na twitterju veliko pisalo o dvoboju Mayweather - Zavec, a menedžer sploh ni reagiral. Čakali so, da rečemo da, Ulf pa niti ne zna angleško in je šlo vse mimo njega, reakcije ni bilo. Ko pa se odvija, se odvija hitro,« je dejal Zavec.

Slednji na slovenskih tleh vidi prihodnost boksa tudi po njegovem slovesu, a bo potrebno še nekoliko spremeniti pristop v delu. »Naslednikov je veliko, tudi boljših je veliko, a vidim eno samo težavo. Veliko mladih bi namreč rado najprej imelo, šele potem dalo. A morali bodo kupiti ta novi 'softver', o katerem govorim že dalj časa. Tako boksarji, trenerji kot tudi funkcionarji, ki bodo morali slediti boksarjem. Boksarji bi lahko dosegali višje rezultate, če bi imeli pogoje, predvsem zveza bi morala imeti več občutka pri tem,« je dejal Zavec.

Nov dvoboj čez pol leta

Ptujčan mora zdaj stoodstotno sanirati poškodbo, nato pa pristojnim javiti, da je nared za nov dvoboj. Kje se bo ta odvil, ne ve, bo pa čez nekaj mesecev opravil pot v ZDA, kjer si bo ogledal dvoboj Pacquiao - Marquez in tam skušal "lobirati" za svojo borbo.

»Menim, da se lahko gotovo v pol leta zgodi nov dvoboj. Takrat bo bolj jasno, kam gleda menedžer. Nekaj vem sam, kako in kaj, ampak nimava istih pogledov. Zaveda se, da želim čez lužo, a ni pristaš tega. Upam, da bova našla neko skupno pot. Ne gre za to, kdo je glavni in kdo ne, malo je vsem tem tudi nemške arogance v komunikaciji, a meni je popolnoma jasno, da največjih 'znamk' žal ne bomo pripeljali k nam in sam si ne bi oprostil, če ne bi poskusil boksati z najboljšimi," je še povedal Zavec.