Žbogar napredoval na peto mesto

Jadralec Vasilij Žbogar je na SP razreda finn končal na sedmem mestu, skupno je peti.

Objavljeno
25. november 2015 09.41
Vasilij Žbogar na treningu v Izoli 27.novembra 2013
M. Ž.
M. Ž.

Auckland - Jadralci razreda finn so drugi dan svetovnega prvenstva v Aucklandu zaradi pomanjkanja vetra tekmovali v le eni regati. Ta se je dobro končala za Vasilija Žbogarja, saj je osvojil sedmo mesto in se v skupnem seštevku z osmega povzpel na peto.

Vetrovna napoved za drugi dan svetovnega prvenstva v razredu finn je napovedovala veter med 10 in 12 vozlov, vendar je bilo kaj hitro le jasno, da je bila napačna. Zaradi premalo vetra na regatnem polju je bil start prestavljen, v razmerah na meji regularnosti, pa je organizatorjem uspelo izpeljati vsaj eno regato.

»Prav takšnih razmer smo se najbolj bali in zelo sem zadovoljen, da mi je uspelo izvleči tako dobro uvrstitev. Zdaj sem v skupnem seštevku napredoval na 5. mesto, kar je dober obet za naslednje dni. Bo pa tretji dan svetovnega prvenstva zelo naporen, saj naj bi izpeljali tri regate, vetrovna napoved pa ni najbolj obetavna. Treba se bo dobro spočiti in pripraviti na naporen dan,« je povedal Žbogar, edini slovenski predstavnik na svetovnem prvenstvu v razredu finn.

V edini izpeljani regati je bil najboljši Britanec Giles Scott, ki je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Na drugem mestu je Novozelandec Andrew Murdoch, ki zaostaja za 16 točk, na tretjem pa Britanec Ed Wright, ki zaostaja za 18 točk. Vasilij Žbogar ima 23 točk zaostanka.

Na svetovnem prvenstvu nastopa 80 jadralcev iz 28 držav, med njimi 19 nosilcev naslovov olimpijskih, svetovnih in evropskih prvakov. Poleg boja za naslov svetovnega prvaka se na prvenstvu 14 držav poteguje še za štiri olimpijske vozovnice.