Žbogar po prvem dnevu osmi

Najboljši jadralci v razredu finn so na Novi Zelandiji odprli svetovno prvenstvo, slovenske barve zastopa Vasilij Žbogar.

Objavljeno
24. november 2015 10.39
Nedelo Žbogar
J. P.
J. P.

Takapuna - Ponoči po slovenskem času se je na Novi Zelandiji začelo svetovno prvenstvo v jadralskem razredu finn. Flota 80 udeležencev iz 28 držav na čelu z vsemi največjimi imeni zadnjih let je vetru, ki je pihal s hitrostjo od 8 do 12 vozlov, že opravila prva dva plova, prvenstvo pa se bo razživelo v prihodnjih dneh, ko se bodo tekmovalci udarili še za štiri vozovnice za olimpijske igre v Riu, za nekatere jadralce pa tokratni nastop predstavlja interne kvalifikacije za uvrstitev na olimpijsko regato.

Edini slovenski predstavnik Vasilij Žbogar je začel nekoliko zadržano in uvodoma ciljno črto prečkal na 19. mestu, v drugo pa je bil že šesti, tako da po prvem dnevu zaseda osmo mesto. Izkušeni Izolan je po vrnitvi na kopno povedal: »Razmere so bile ugodne, kar spodbuden je bil tudi moj začetek. Rezultat prve regate ravno ne, že druga pa je bila toliko boljša, osmo mesto je torej dobro izhodišče.« Najbolje je štartal domači as Andrew Murdoch, še najbližje sta mu prišla Britanca Giles Scott in Ed Wright.

Tekmovalce do sobote čakata po dva plova dnevno, v nedeljo pa najboljšo deseterico še regata za odličja.