Žbogar v boju za prvo kolajno na SP

Na svetovnem prvenstvu razreda finn na Novi Zelandiji je izolski jadralec po osmih regatah drugi.

Objavljeno
27. november 2015 22.23
Vito Divac
Vito Divac

Takapuna – Vasilij Žbogar je na olimpijskih igrah in evropskih prvenstvih osvojil že osem kolajn, na svetovnih pa ga na zmagovalnem odru še ni bilo. V razredu laser, kjer ima olimpijsko srebro in brona, je bil dvakrat četrti, v finnu pa je bil še najboljši lani, ko je v Santanderju zasedel 12. mesto. Na Novi Zelandiji ima sijajno priložnost, da jo po trinajstih nastopih osvoji.

Pred razpletom v Takapuni je namreč drugi. Do konca sta še dva tekmovalna dneva – zadnji dan kvalifikacij in finalna preizkušnja za kolajne. Po povsem ponesrečenem četrtem tekmovalnem dnevu je v petkovih regatah s 6., 9. in 5. mestom z devetega mesta skočil v krog vročih favoritov za kolajno. »Naposled se me je veter le usmilil. V prvi regati ga je bilo za osem vozlov, v preostalih dveh tudi do petnajst,« je Izolan povedal o usodni spremembi na regatnem polju. V tretji regati mu je zmanjkalo moči, a je zdržal do konca. Drugo mesto je zame veliko presenečenje, saj sem bil v vseh regatah najboljši šesti. Ta podatek dokazuje, kako zahteven dan je za nami. Tri preizkušnje v enem dnevu so mi pobrale veliko moči. Jadral sem toliko, kolikor sem lahko, vendar je bilo iz regate v regato težje. Še vedno se poznajo posledice junijske poškodbe, saj še nisem 100-odstotno pripravljen. Na srečo tudi večina preostalih jadralcev zelo niha in sem še vedno v igri za najvišja mesta, je pojasnil rahlo nazadovanje v petkovih dosežkih upajoč, da se bo za zaključek prvenstva dobro regeneriral. Program je telesno manj naporen, a zagotovo psihično veliko bolj stresen. Veliko je bilo črnih zastav oziroma diskvalifikacij, med nesrečniki je bil tudi hrvaški favorit Ivan Kljaković-Gašpić, ki je dvakrat dobil maksimalno število kazenskih točk.

Skupno zmago si je zagotovil Britanec Giles Scott, ki zelo konstantno jadra v deseterici (po enkrat je bil prvi, drugi in tretji), in ima pred Žbogarjem kar 52 točk naskoka. Konkurenca je izjemno izenačena. Vsaj dvajset jadralcev lahko v tako zapletenih razmerah zmaga vsako regato, razmišlja pred sklepnim dejanjem Žbogar, ki mu bo zagotovo lažje, saj ne bo več treh regat, ki v težkih vetrovnih razmerah v težkoatletskem razredu prisilijo jadralce, da tekmujejo na robu svojih zmogljivosti. Žbogarju, ki je bil v osmih regatah dvakrat šesti, sedmi, deveti, petnajsti, sedemnajsti in devetnajsti, so za petami Šved Max Salminen (zaostaja za točko) Francoz Jonathan Lobert (–4 točke), Novozelandec Andrew Murdoch (–7), Finec Tapio Nirkko (–11) in Grk Ioannis Mitakis (–12), ki je bil do diskvalifikacije najresnejši tekmec Scottu.