Žbogar v Takapuni do bronastega odličja

Jadralec Vasilij Žbogar je na svetovnem prvenstvu razreda finn osvojil tretje mesto.

Objavljeno
29. november 2015 09.23
M. Ž.
M. Ž.

Takapuna - Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je na svetovnem prvenstvu razreda finn osvojil bronasto odličje. Izolan je bil pred odločilno regato na šestem mestu, nato pa se s šestim mestom prebil na skupno tretje, s čimer je osvojil svojo prvo kolajno na svetovnih prvenstvih.

Slovenski jadralec je bil pred regato za odličja v težkem položaju, saj je napadal s petega mesta (100 točk), pred njim so bili Šved Max Salminen (99), Novozelandec Andrew Murdoch (94), Francoz Jonathan Lobert (85) in Britanec Giles Scott (32), pri čemer so v zadnji regati štele dvojne točke.

Zadnje dejanje je dobil Nizozemec Pieter-Jan Postma pred Britancem Edwardom Wrightom in Grkom Ioannisom Mitakisom. Vasilij Žbogar je bil šesti, Max Salminen sedmi in Max Murdoch deveti. To je pomenilo, da sta bila Žbogar in Murdoch na tretjem mestu izenačena po točkah, vendar pa je bron zaradi boljše uvrstitve na regati za odličja pripadel Izolanu.

»Zadnjo regato sem odjadral zelo dobro in skupno tretje mesto mi je vlilo nove volje in energije, saj me je to prvenstvo zelo izčrpalo. Bilo je zelo zahtevno, regate so bile za vse jadralce fizično zelo naporne in na koncu ni bilo praktično nobene razlike. Do konca sem trepetal, če mi bo uspelo in uspelo mi je. Zelo sem zadovoljen s tem 3. mestom. Dvanajst let sem čakal in ga danes tudi dočakal. Ogromno dela je bilo vloženega, velikokrat sem bil 4., 5., 6., nikoli do danes pa nisem prišel med prve tri. Zdaj bo pot do Rio de Janeira precej lažja, ta rezultat meni in moji ekipi daje dodatno motivacijo. Rad bi se zahvalil vsem, ki me spremljajo in mi pomagajo na poti do mojih uspehov, sponzorjem, ki mi že vrsto let stojijo ob stani, in seveda celotni ekipi. Brez vas teh uspehov nebi bilo. Sezona se je zaključila fenomenalno, a časa za počitek ne bo. Zdaj nas čaka trdo delo do olimpijskih iger, ki bodo čez devet mesecev,« je povedal 40-letni Žbogar.

Najboljši slovenski jadralec in njegov trener Jure Žbogar se bosta z Nove Zelandije vrnila v torek, njuno letalo bo na letališču Jožeta Pučnika pristalo ob 11.20.