Žbogar v regati za pozabo izgubil štiri mesta

Po tretjem dnevu SP v razredu finn je najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar padel na deveto mesto.

Objavljeno
26. november 2015 08.00
bsa/Žbogar
Š. Ro.
Š. Ro.

Auckland - Potem ko se je slovenski jadralec Vasilij Žbogar po drugem dnevu svetovnega prvenstva v razredu finn na Novi zelandiji že povzpel na obetavno peto mesto, je bil tretji dan precej bolj razočaran. »Dan za pozabo,« je Izolan komentiral nastope v četrtem in petem plovu.

Razmere jadralcem spet niso bile naklonjene, vetra je bilo le za vzorec. Prvo regato je sicer začel zelo dobro, bil na začetku v ospredju, potem pa je veter padel in po rezultatski lestvici padel tudi Žbogar in v cilj prišel kot 36. V drugi so bile razmere spet na meji regularnosti in Žbogarju spet ni uspel preboj med najboljše, zasedel je 17. mesto. V skupnem seštevku pa tako izgubil štiri mesta, čim boljšo uvrstitev v Takapuni bo tako zdaj napadal z devetega mesta.

»Ne vem, kaj naj rečem, razočaran sem. Ni šlo in ni šlo. Te dni so tu razmere, kakšnih si res nismo želeli, saj mi v zadnjem obdobju v šibkem vetru ne gre nikamor,« je po regati povedal slovenski jadralec, ki je sicer v preteklosti v takšnih razmerah načeloma dosegal dobre rezultate. »Zdaj si res lahko samo želim, da bo v prihodnjih dneh malo več vetra, da končno pokažem kaj znam«.

Tudi številni drugi najboljši jadralci so imeli tokrat veliko težav, v vodstvu pa je ostal Britanec Gilles Scott z današnjima osmim in četrtim mestom. Pred drugouvrščenim Estoncem Denissom Karpakom ima 18 točk prednosti. Žbogar na devetem mestu zaostaja za 36 točk.

Pletikosova na SP končala na 79. mestu

Jadralci razreda laser radial so danes končali svetovno prvenstvo v Omanu. Edina slovenska predstavnica Kim Pletikos je bila 79.

V boju za naslov svetovne prvakinje so bile jadralke zelo blizu skupaj, na koncu je slavila Danka Anne-Marie Rindom, ki si je z enakim številom točk kot drugouvrščena jadralka prijadrala naslov svetovne prvakinje, drugo mesto je osvojila Nizozemka Marit Bouwmeester, kot tretja pa končala Belgijka Evi Van Acker.