Zdravljica donela dvakrat: za zmago in lovoriko

Športno plezanje: Mina Markovič četrtič opravila s konkurenco na finalu težavnostne sezone v Kranju, Janja Garnbret 3.

Objavljeno
16. november 2015 04.13
Na sliki Mina Markovič. Svetovni pokal v šprtnem plezanju v Kranju, 14. novembra 2015 [Mina Markovič,športno plezanje,Kranj]
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Kranj – Glede na to, s kakšnimi dosežki so slovenski športni plezalci in plezalke v zadnjih sezonah svetovnega pokala razvajali domače občinstvo na tradicionalni finalni preizkušnji v Kranju, bi bili navijači bržkone kar malo razočarani, če včeraj v Zlatem polju ne bi zadonela Zdravljica. Toda je, zanjo pa je – enako kot lani – poskrbela Mina Markovič.

Najboljša športna plezalka zadnjih letih je novo fantastično sezono, ki je ni mogla pokvariti niti poškodba gležnja med ogrevanjem v Briançonu, zapečatila tako, kot jo znajo le šampionke največjega kova: pokorila si je vse tekmice in se tako tretjič v karieri dokopala tudi do globusa za najboljšo tekmovalko v težavnosti. Med vsemi scenariji je bil tudi takšen, da bi ji lahko v Zlatem polju skupno lovoriko, ne prvič, odščipnila južnokorejska baletka v steni Jain Kim, ki pa je finalni nastop končala en oprimek pod Ptujčanko in s tem pokopala vse svoje upe po naslovu. Še več, v Kranju je celo ostala brez stopničk, kar ji doslej ni bilo ravno v navadi.

Mina je v polfinalu z nekaj rezerve vpisala četrti dosežek, tedaj se je zdelo, da si je s tem otežila delo v finalu. Jasno je bilo namreč, na katerem delu smeri bodo favoritinje padale, v primeru enakega finalnega rezultata pa odločajo dosežki iz polfinala in kvalifikacij. Zgodilo se je torej, da sta bili Markovičeva in Avstrijka Jessica Pilz v obeh zadnjih nastopih povsem poravnani, ker pa je bila v sobotnih kvalifikacijah malenkostno uspešnejša Ptujčanka, ki bo čez natanko teden dni dopolnila 28 let, je zmaga naposled pripadla njej. V Zlatem polju je roke v zrak dvignila že četrtič, s čimer se je izenačila z doslej nedotakljivo Francozinjo Liv Sansoz, ki je blestela štirikrat zapovrstjo v letih od 1997 do 2000.

Toda večina v vnovič nabito polni dvorani se je strinjala, da bi Mina kljub zmagi lahko splezala še višje. »Začetek smeri je bil tehničen, nato je do izraza prišla telesna moč. Na koncu sem si, eno za drugo, privoščila dve napaki, brez katerih bi se dalo stisniti še več in plezati naprej. Seveda to ne pokvari veselja, posebej pa me navdušuje, da sem že toliko let povsem v vrhu svetovnega športnega plezanja,« je strnile vtise Markovičeva, za katero je bila to že četrta letošnja zmaga v svetovnem pokalu, obenem je bila v Puursu še druga.

Njen uspeh je odlično dopolnila komaj 16-letna Janja Garnbret, ki je – gledano skozi celoten vikend – v Kranju pokazala celo največ. Bila je edina, ki je obe kvalifikacijski in nato še polfinalno smer preplezala do vrha, tudi zelo zahtevne finalne se je lotila pogumno, odločno, brezkompromisno. Nasmihala se ji je zmaga, prva na njeni tretji članski preizkušnji te ravni, vendar pa je omagala oprimek pod reprezentančno kolegico in Pilzevo, kar pa je še vedno zadostovalo za sijajno tretje mesto. Njen letošnji izplen: naslov članske evropske podprvakinje in stopničke na vsaki preizkušnji, na kateri je nastopila. V skupnem seštevku je zasedla sedmo mesto, bila pa bi mnogo višje, če bi večkrat dobila priložnost za dokazovanje.

Tudi v moški tekmi je imela Slovenija kandidata za zmago in, po resda ne najbolj realnem scenariju, tudi globus Domna Škofica, ki pa je naposled končal na petem mestu, v skupni razvrstitvi pa je ostal četrti. Ob tem je treba povedati, da je mladega Radovljičana po prihodu s prejšnje preizkušnje na Kitajskem zdelala bolezen, ki mu je zadnje dni odvzela nekaj pomembnih treningov: »Vesel sem, da sem v steni užival in dobro plezal, s preračunavanjem točk se tako ali tako nisem obremenjeval.« Lansko zmago je ubranil Čeh Adam Ondra, ki se je prav v finalu dokopal tudi do globusa.