Dugonjić je želel več, a z EP odhaja samozavestnejši

Plavanje: evropski prvak na 50 prsno Damir Dugonjić z mislimi pri garaškem treningu za olimpijske igre.

Objavljeno
06. december 2015 22.38
Trening plavalca Damirja Dugonjiča na Ravnah na Koroškem, 14. julija 2015
Mojca Finc
Mojca Finc

Netanya – Prvo ime slovenskega plavanja Damir Dugonjić je v štirih letih osvojil 11 kolajn na velikih tekmovanjih; zadnjo konec tedna na evropskem prvenstvu v 25-metrskem bazenu v Izraelu. Občutki po predzadnji veliki preizkušnji pred olimpijskimi igrami so mešani: presrečen je za zlato na 50 m prsno, na 100-metrski razdalji – iztržil je 6. mesto – pa je pričakoval več.

Dugonjić se je iz ZDA, kjer je končal študij in se poročil, vrnil v Slovenijo, da bi se pod taktirko dolgoletnega trenerja Matije Medveška osredotočil le na trening za OI v Riu 2016. Z mislimi je ves čas pri olimpijski disciplini 100 prsno, potrditev o napredku in o tem, kam v močni konkurenci sodi, je nazadnje iskal prejšnji teden v Netanyi. Potem ko je ubranil naslov evropskega prvaka na 50 prsno, je dobil dodaten zagon za 100-metrsko razdaljo, vendar više od 6. mesta ni zmogel.

»Če bi lahko še enkrat odplaval finale, bi popravil vse tehnične napake, ki sem jih delal. Plavanje je bilo sicer dobro, obrati in skok pač ne,« je iz Izraela nastop ocenil koroški as, ki je v vodi krajšal zavesljaje, saj se mu obrati sicer ne bi izšli. Pri koncu ni imel prave moči za dvig ritma. »Pred finalnim nastopom me je gnala močna tekmovalna iskra, hotel sem dati vse od sebe in uživati. Pritiska zaradi kolajne pa ni bilo,« je opisal občutke, ki so ga prevevali. S časom 57,58 brona z EP v Herningu 2013 ni ubranil, tokrat je šel v roke Litovcu Giedriusu Titenisu (57,02). Zmage se je veselil Marco Koch (56,78) pred favoritom Adamom Peatyjem (56,96). Nemec in Britanec sta bila edina, ki sta se spustila pod 57 sekund.

Dugonjić, ki je meril na višjo uvrstitev, je že v razplavanju po »dirki« skušal odmisliti EP. »Kmalu si bom oblikoval nove cilje,« je potrdil, da v slogu šampionov že gleda proti novim izzivom. Ali je, ko pomisli na izkupiček prvenstva, njegova prva misel naslov evropskega prvaka na 50 prsno ali izgubljena priložnost na 100-metrski razdalji? »Zelo sem vesel za zlato kolajno. Raje imam namreč eno zlato kot dve bronasti ali srebrni. Glede na to, da imam za sabo dva meseca treninga po daljšem poletnem odmoru, sem kar zadovoljen s trenutno formo. Po nastopih sem se skušal ne obremenjevati s plavanjem, ampak malo izklopiti misli, kajti sezona bo do OI zelo dolga in naporna,« je odgovoril 27-letni plavalec Fužinarja, ki vrhunsko formo načrtuje za Rio avgusta prihodnje leto. »Če bi bil v vrhunski formi na vsakem večjem tekmovanju, bi izpustil preveč treninga. Zato načrtujem samo en maksimalni dvig. Vsekakor pa bom v solidni formi tudi maja na evropskem prvenstvu v 50-metrskem bazenu v Londonu,« je razkril načrte.

Katere pomembne odgovore je dobil na tokratnem prvenstvu v Izraelu? »Najbolj vesel sem, da sem premagal Britanca Peatyja na 50 prsno. Veliko samozavesti sem pridobil s tem dosežkom, ogromno motivacije za naprej. Do zdaj mi je deloval nepremagljiv, kar seveda ni dober občutek, ko tekmuješ,« je dejal in na lestvici od 1 do 10 podal oceni za predstave v vsaki disciplini, v kateri je nastopil: »Za 50 prsno bi si pripisal 9, za 100-metrsko razdaljo pa 8. Na EP sem načrtoval uvrstitve v finale in boj za kolajne, kar sem tudi dosegel. Zdaj lahko vstopim v novo leto samozavesten in željan dobrega rezultata v Londonu in Riu,« je sklenil.

Zadnji dan EP je v 25-metrski bazen v Netanyi skočilo devet slovenskih plavalcev; vsi razen Dugonjića, ki je v soboto končal z nastopi. Od Izraela so se poslovili v predtekmovanju. Na 400 prosto je nastop zaradi zdravstvenih težav odpovedala Anja Klinar, v isti disciplini so tekmovale Tjaša Oder (10.), Gaja Natlačen (11.) in Špela Bohinc (13.). Mladinka Tara Vovk je na 200 prsno zasedla 16. mesto, Tjaša Vozel je bila 22. Najstnica Nastja Govejšek, ki je na EP štirikrat popravila državne rekorde, je na 50 prosto dosegla 29. mesto. V moški konkurenci sta nastopila Robert Žbogar na 200 delfin (12.) in Martin Bau (35.).