Žibrat po boleči terapiji stisnil zobe in vpisal dve zmagi

Na evropskem prvenstvu v namiznem tenisu v Avstriji ob Janu Žibratu dvakrat uspešen tudi starosta Saš Lasan.

Objavljeno
08. oktober 2013 23.24
vidic lasan
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Schwechat – Mladi slovenski namiznoteniški as Jan Žibrat se mora predvsem reprezentančnemu maserju Urošu Kastelicu zahvaliti, da je danes s poškodovanim gležnjem sploh opravil dvojni program na EP v Avstriji. Uspešen je bil tako v prvem posamičnem dvoboju kot tudi med dvojicami, čeprav je bil še včeraj skoraj nepokreten in s hudimi bolečinami.

Vendar pa je Kastelic 21-letnemu Prleku še pred koncem ekipnega dela opravil polurno močno kitajsko masažo gležnja, ki je bila sicer izjemno boleča, a se je Žibrat zanjo odločil, ker bi sicer lahko ostal brez nadaljnjih bojev na prvenstvu. In res: dva dni po njej je Jan zmagal ne le za mizo, temveč tudi v glavi, saj je – kot je napovedoval že pred odhodom – odmislil vse neprijetne faktorje in zadnji atom moči vložil za ponos Slovenije.

Uspešen je bil tudi starosta izbrane vrste, 42-letni Saš Lasan, ki je prav tako zmagal v obeh konkurencah, slasti zmage pa nista okusila Uroš Slatinšek in mladi Ludvik Peršolja, ki sta oba naletela na igralca, ki sta na svetovni jakostni lestvici bistveno pred njima, Srb Žolt Pete je denimo kar 626 mest pred komaj 18-letnim Primorcem! Naš prvi loparček Bojan Tokič bo v posamični konkurenci začel šele v 1/32 finala v petek.

Manj uspešna so bila dekleta, ki v šestih dvobojih niso vpisala niti zmage. Celo Alex Galič, ki je včeraj v ekipni preizkušnji Italijanki Debori Vivarelli oddala en sam niz, je morala tokrat – sploh prvič doslej – v posamični konkurenci pred njo poklekniti: maratonski prvi niz je sicer še dobila s 16:14, nato pa popustila. Podobno se je zgodilo Manci Fajmut, ki je proti Poljakinji Natalii Bajor po 1:1 v nizih v tretjem vodila že z zelo udobnih 7:3, nato pa do konca dvoboja zmogla le še šest točk. Jana Tomazini se proti slabše rangirani Slovakinji Evi Jurkovi nikakor ni (z)našla, najmlajša Nina Zupančič pa se je dostojno upirala Francozinji Lauri Pfefer, najvišje postavljeni včerajšnji nasprotnici Slovenk (246. loparček sveta).

Kvalifikacije v posamični konkurenci in med dvojicami se bodo nadaljevale jutri.

EP v namiznem tenisu v Schwechatu

1. kolo kvalifikacij: moški – Žibrat (Slo) : Hindersson (Dan) 3:1 (8, -9, 5, 7), Slatinšek (Slo) : Duda (Nem) 1:3 (9, -7, -5, -3), Peršolja (Slo) : Pete (Srb) 1:3 (-7, 17, -6, -7), Lasan (Slo) : Gudmundsson (Isl) 3:0 (4, 7, 6); ženske – Fajmut (Slo) : Bajor (Pol) 1:3 (10, -9, -8, -5), Galič (Slo) : Vivarelli (Ita) 1:3 (14, -8, -7, -6), Tomazini (Slo) : Jurkova (Slk) 0:3 (-5, -10, -3), Zupančič (Slo) : Pfefer (Fra) 0:3 (-8, -5, -11); dvojice: moški – Tokič, Žibrat (Slo) : B. Čitaku, L. Čitaku (Kos) 3:0 (2, 2, 6), Slatinšek, Peršolja (Slo) : Baggaley, Reed (Ang) 1:3 (-4, -10, 7, -12), Lasan, Pattantyus (Slo, Mad) : Maguire, McCreery (Irs) 3:1 (3, -8, 10, 7); ženske – Tomazini, Fajmut (Slo) : Ridolfi, Vivarelli (Ita) 0:3 (-9, -6, -5), Galič, Zupančič (Slo) : Bajor, Stefanska (Pol) 2:3 (-7, 8, 4, -8, -9).