Živa po zmago v bitki same s sabo

Debitantsko svetovno prvenstvo za Dvoršakovo v članski konkurenci.

Objavljeno
08. september 2014 22.31
Mojca Finc, Šport
Mojca Finc, Šport

Granada – Drugi tekmovalni dan svetovnega prvenstva v Granadi bo na strelišče z zračno puško stopila najboljša slovenska strelka Živa Dvoršak. »Stopnjevanje forme je potekalo po načrtu. Želela bi si stopnico više, a upoštevajoč, da sem se v zadnjem letu precej lovila, potem pa naredila pomembne premike, me čaka izključno tekma zase,« je dejala.

Študentka finančne matematike je na vrhunec sezone v Granadi pripotovala iz ZDA, kjer študira. Poletne mesece je preživela v Ljubljani, misli so bile osredotočene na nastope v Španiji. »Veliko je bilo potovanj in tekmovanj; dve za svetovni pokal in VN Granade, s športniki invalidi smo imeli še teden priprav v Ljubljani. Cilj je bil dvigniti nastope z zračno puško na visoko raven in opraviti čim več treningov zunaj z malokalibrsko puško na 50 m. V ZDA imamo namreč na voljo le notranje strelišče, povrhu vsega streljamo v približno 15 m oddaljene tarče, kar pomeni, da je strelišče manj zahtevno,« je o pripravah povedala Dvoršakova.

Poleg nastopa z zračno puško za uvod, jo čaka še preizkus v trojnem položaju z malokalibrsko. Ko bo prijela za slednjo, bo usoda njenega rezultata tudi v rokah vetra. »Mogoče bo pa prav zato lažje ohranjati zbranost, saj si ravno zaradi vetra ne bomo smeli privoščiti napak. Pozorna bom morala biti nanj, predvsem pa se bo treba vrniti k osnovam in paziti, da jih izvedem 100-odstotno pravilno,« je razkrila, kako se bo lotila tekme.

Po SP v Münchnu leta 2010 bo to za 23-letnico druga udeležba na tem velikem tekmovanju. V Nemčiji je bila še mladinka, v Španiji je ob izkušenem lastniku treh olimpijskih kolajn Rajmondu Debevcu slovenska adutinja, od katere se pričakuje največ. Dvoršakova poudarja, da se njen tekmovalni pristop v teh štirih letih ni spremenil. »Na tekme se odpravljam vedno z enakim ciljem. Želim si biti čim boljša, pokazati to, kar znam, in predvsem dobiti bitko same s sabo; ne smem se prepustiti stresnim dejavnikom, v vsakem trenutku moram biti popolnoma osredotočena na streljanje. Po drugi strani pa je to le SP, na katerem bom nastopala v članski kategoriji. Vsi vemo, da se bodo podeljevale prve olimpijske kvote za Rio in bodo tekmice stremele k enakemu cilju,« se zaveda močne konkurence in pričakovanj, ki jih, ko gre zares, pospravi v mislih, da ne bi zmotila svoje zbranosti.

Po današnji tekmi z zračno puško jo v petek čaka še dokazovanje z malokalibrsko. Danes bo v članski konkurenci na sporedu še končna odločitev z malokalibrsko pištolo; na glavno tekmo se je s 541 krogi prebil Kevin Venta. Prvi končni rezultat za slovensko odpravo pa je za uvod dosegel Željko Moičević, ki je z zračno puško vknjižil 23. mesto (623,8 kroga).