Zlata dekleta so bila hitrejša tudi od nevihte s točo

Slovenska ženska ekipa 3xK-1 osvojila zlato kolajno na EP v Tacnu, moštvo kanuistov srebrno. 

Objavljeno
02. junij 2017 22.57
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – »Odlično bi bilo, če bi osvojili kolajno že v ekipnih tekmah, da se fantje in dekleta sprostijo pred odločilnimi posamičnimi nastopi,« si je pred včerajšnjim sporedom EP v slalomu na divjih vodah zaželel direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc. Rečeno, storjeno. Najprej so kajakašice prepričljivo prekosile vse tekmice, nato so kanuisti zaostali le za Nemci. Danes in jutri se torej obeta nadaljevanje veselice v Tacnu.

Včerajšnja uspeha nikakor nista naključna. Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so resda prinesle Sloveniji šele prvo kolajno na ženskih ekipnih tekmah na evropskih prvenstvih, a so bile pred štirimi leti tretje na »mundialu« v Pragi. Včeraj so potrdile tudi individualno kakovost, saj so se v dopoldanskih kvalifikacijah zvrstile do 15. mesta in si že z enim nastopom priveslale mesto v nedeljskem polfinalu. V skupno predstavo so vložile obilo energije in zbranosti, ki je nekoliko popustila pri predzadnjih vratcih, kljub dvema kazenskima sekundama pa so prevzele vodstvo. Na štartu so bile še tri odlične posadke, toda Slovakinje, Nemke in Britanke se niso mogle niti približati zmagovalnemu odru. In le ugibamo lahko, v kolikšni meri jih je ovirala silovita nevihta s točo, ki se je razbesnela tik po nastopu slovenske trojice. Pomoč od zgoraj, so v šali vztrajali eni, imenitno »pripravljen« štartni seznam, so ocenili drugi, tretji spet, da gre pač za šport na divjih vodah, ki vplivajo na slalomiste iz najrazličnejših smeri in v vseh agregatnih stanjih.

»Z Evo sva veliko prestali, Ajda pa je v zadnjem času zelo napredovala. Dobro smo se pripravile in že na treningih nam je šlo odlično od rok, progo pa poznamo bolje kot tekmice. Vse je bilo na naši strani, prepričana sem, da bi zmagale tudi brez toče. Razmere so bile v vsakem primeru regularne,« je bila zadovoljna najbolj izkušena med zlatimi dekleti Urša Kragelj. Najmlajša med njimi Ajda Novak je prikimala: »Veslale smo brez večjih napak, zato smo vedele, da bomo kar visoko. Počakale smo še na preostale ekipe, ampak smo bile zadovoljne že s prikazanim. Toda očitno nam je bilo danes vse naklonjeno.«

Ko so se črni oblaki razkadili in veter upehal, so prišli na vrsto še kanuisti. Tudi Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič imajo lepo skupno zgodovino, med drugim so bili pred tremi leti evropski prvaki na Dunaju, prav tako pa so včeraj vsi uspešno prebrodili posamične kvalifikacije. Drugič je moral na progo le Berčič, Savšek pa je bil med vsemi najhitrejši, a je zaradi dotika dveh vratic dosegel četrti rezultat. Toda ko so se skupaj lotili brzic že kot drugi med prijavljenimi moštvi, na prvi pogled niso delovali prav prepričljivo. V cilj so prispeli polni dvomov, toliko bolj, ker so se jim na semaforju izpisale štiri kazenske sekunde. A se je sčasoma vse uredilo. Po pritožbi so jim pribitek prepolovili, izkazalo pa se je tudi, da vendarle niso bili počasni. Prehiteli so jih le Nemci.

»Še bolj veseli bi bili zlatega odličja, a tudi srebro ni od muh. Kar dobro nam je šlo, škoda je le dotika 20. vratic, ki pa ni pokvaril naših občutkov. Ni bilo lahko čakati na razplet, a smo vedeli, da je proga zahtevna in da se bo marsikomu zalomilo. Današnji uspeh je zelo dobra podlaga za nedeljo, najprej za polfinale in potem za finale. Pripravljen sem na izziva,« je umirjeno dejal Savšek, nekoliko manj je čustva prikril Berčič: »Seveda sem vesel. Prepričan sem bil, da se v zgornjem delu proge nismo dotaknili količka, kar se je pozneje potrdilo. V spodnji polovici nam je šlo malo za nohte, a smo se dobro rešili.«

Manj sreče je imelo moštvo kajakašev pod vodstvom Petra Kauzerja. Mladi Martin Srabotnik je namreč izpustil že 5. vratca, kar je trojico stalo zdrsa na osmo mesto. Brez 50 kazenskih sekund bi bila tretja.

Danes bodo na sporedu EP naslednji vrhunci. Med kajakaši se bosta v polfinalu, ki se bo začel ob 11.05, preizkusila Kauzer in Srabotnik, med dvojci Sašo Taljat in Luka Božič, med kanuistkami pa Nina Bizjak in Alja Kozorog. Finale se bo začel ob 15.05. Jutri se bodo za odličja potegovali najuspešnejši iz včerajšnjih kvalifikacij posameznikov. Polfinala se bodo lotili ob 11.35, finala ob 15.05.