Zlati časi veslanja se (ne) bodo vrnili

Obetavni slovenski veslač Jernej Markovc se je kot drugi od štirih članov dvojnega dvojca odločil za študij v ZDA.

Objavljeno
01. oktober 2013 23.33
Bled 7.7.2011, Jernej Markovc veslac foto: Tomi Lombar
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Po lanskih OI je bilo pričakovati, da bo slovensko veslanje vstopilo v novo ero, v kateri se bo moralo soočiti z večjim rezultatskim zdrsom, po letošnjem SP dvomov o tem ni več. Še bolj negotova pa je prihodnost, v kateri naj bi bil eden nosilnih stebrov mladinski svetovni in evropski podprvak v enojcu Jernej Markovc, ki se je podal v ZDA.

Markovc je še drugi od štirih članov dvojnega četverca, ki se je odločil za študij v ZDA. Lani se je po tej poti podal Grega Domanjko, ki si je skozi letošnje priprave nato zagotovil nastop na SP, oba pa bosta študirala v Seattlu, kjer bosta čez leto tudi trenirala v okviru tamkajšnjega programa, v katerem je sicer največji poudarek na osmercih. Odmik od slovenskega sistema bi jima sicer znal morda celo koristiti. Domanjko je denimo letos – po prvem letu bivanja v ZDA – povsem zadovoljil slovensko stroko in pokazal napredek, a hkrati je že jasno, da bo Markovc zaradi tega prisiljen k minimalnemu reprezentančnemu programu. Zaradi obveznosti pri študiju se namreč v Evropo ne bo mogel vrniti za prvi dve tekmi svetovnega pokala in evropsko prvenstvo, tako da mu bo ostal le nastop na finalu v Luzernu in svetovnem prvenstvu, ki ga bo avgusta 2014 gostil Amsterdam. Kar pa je ob že tako minimalističnem veslaškem tekmovalnem programu krepko krčenje.

Med banko in treningom

Dvojni četverec že zato ne bo mogel ohranjati kontinuitete, kakršno so si v reprezentanci želeli in jo načrtovali že pred dvema letoma, a saj je s poškodbami njegovih članov in tudi letošnjimi prilagoditvami sestave že minulo poletje izgubil stalnost. Dodatno ga obremenjuje negotovost glede preostalih dveh veslačev v čolnu. Matej Rojc je bil že letos prisiljen usklajevati službo v banki s treningi, ki jih je moral včasih tudi izpustiti, kmalu bi se mu znal pridružiti tudi Gašper Fistravec. Minili so meseci, odkar se je izjalovila njegova zaposlitev v eni od športnih enot, zagotovil, da bi bilo v kratkem kaj drugače, pa ta čas pri Veslaški zvezi Slovenije še vedno nimajo. Veliko pričakujejo od novega sporazuma za zaposlovanje športnikov, a tudi če bi prinesel kakšen nov veter, bi znalo biti prepozno, saj je Fistravec pred odhodom na svetovno prvenstvo razkril, da se mu zna z jesenjo v primeru neurejenega statusa odpreti redno delovno mesto. Ve se, kaj bi to pomenilo za njegovo športno pot …

»Z njim smo govorili po koncu sezone, ve, da poskušamo narediti vse, vendar za zdaj še nimamo rešitve. Je pa on največji problem, brata Špik, Jan in Luka, sta zaposlena pri policiji. Sam sicer ne vidim tolikšne težave v polprofesionalizmu, saj gresta v tujini služba in trening pogosto z roko v roki,« se Jernej Slivnik, generalni sekretar Veslaške zveze Slovenije, strinja, da je za to potrebna dobra sistemska ureditev.


VZS sicer do konca leta čaka tesanje finančne piramide. Pokrovitelje ima sicer zagotovljene za celotno olimpijsko obdobje, toda ker njen proračun v veliki meri, tudi do 80 odstotkov, sestavlja državni denar, vendarle poskušajo najti tudi druge poti. Letos se jim je, kot pravi Slivnik, kar nekaj denarja nabralo tudi iz trženja veslaškega centra, ki je tudi uradno dobil naziv olimpijski in kamor se vse pogosteje zatekajo tudi »mirnovodaši«. Z vizijo, da bi v prihodnje poskušali pridobiti tudi organizacijo tekme za svetovni pokal, kar pa je podobno zahteven projekt kot v veslanju, saj je med klasična prizorišča ob le treh tekmah na leto težko prodreti.