Zmaga bi Hafnerju odprla mnoga vrata

Ferenc Hafner dobro razpoložen pred petkovim boksarskim obračunom z Dejanom Zavcem.

Objavljeno
16. oktober 2014 01.28
Ferenc Hafner, 14.10.2014, Maribor
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Maribor – Čeprav sta Ferenc Hafner in Dejan Zavec, ki se bosta jutri zvečer (22.00) v dvorani Tabor spopadla za naslov boksarskega evropskega prvaka združenja WBO v supervelterski oz. polsrednji kategoriji (do 69,85 kg), vrstnika, bosta dvoboj začela iz različnih izhodišč. Za slovenskega asa bo to slejkoprej zadnja priložnost za vrnitev na vrh, za Madžara pa sploh prva večja za uveljavitev na mednarodni sceni.

Hafner se je začel z boksom ukvarjati zelo pozno, prvi amaterski obračun je imel namreč šele pri 23 letih. Dotlej je izkušnje v ringih nabiral kot kikboksar in tajski boksar. Med »amaterji« je zbral 80 dvobojev, od katerih je 55 odločil v svojo korist. Leta 2010 je prestopil med poklicne boksarje, med katerimi je kariero začel silovito; prvih dvanajst obračunov je namreč v domovini in na Slovaškem končal z zmago, od teh devet z nokavtom.

Ko se je nato sredi leta 2012 podal na zahod, pa se je ustavilo. Sledila sta ekspresna poraza z Nemcem Robertom Wogejem v Erfurtu in Britancem Rockyjem Fieldingom v Sheffieldu, zaradi česar se je umaknil na »varno«. Ko si je z zmagami pred svojimi navijači spet dovolj okrepil samozavest, je leto pozneje znova poskusil srečo v Nemčiji in še dvakrat potegnil krajšo – najprej proti rojaku Sandorju Micsku in zatem še proti Kolumbijcu Roamerju Alexisu Angulu. Doslej zadnji, peti, poraz mu je novembra lani v Manchestru prizadejal Irec Andy Lee.

Junija letos si je s tesno zmago po točkah z 2:1 nad rojakom Zoltanom Sero priboksal naslov mednarodnega prvaka združenja WBF. Mimogrede: to sta bila že njegova 28. dvoboj in 23. zmaga v pičlih štirih letih, z njo pa si je prislužil tudi obračun za evropsko krono po različici WBO. »O tej borbi sem dolgo sanjal, zato sem zares vesel, da sem jo tudi dosanjal. To je moja velika priložnost in storil bom vse, da jo tudi unovčim,« je Hafner, ki govori le madžarsko, poudaril s pomočjo svojega menedžerja in »prevajalca« Zoltana Petranyija. Ob tem je pribil, da bi si z zmago nad Zavcem, ki ga spoštuje kot borca in človeka, odprl številna vrata.

»Da bom boksal z Dejanom, sem izvedel že pred slabimi tremi meseci, tako da sem imel dovolj časa za pripravo nanj. Vem, da je dober in močan boksar. Ima pa tako kot jaz tudi določene tehnične pomanjkljivosti, ki jih bom poskušal čim bolj izkoristiti,« je napovedal 38-letni Madžar in vlogo favorita prepustil enako staremu Ptujčanu. »To za Zavca ni nujno dobro; ravno nasprotno. Ker bo povrhu boksal pred svojimi navijači, bo pod večjim pritiskom kot jaz,« je presodil Hafner, ki je kot eno od svojih glavnih prednosti izpostavil večjo željo. Ob tem je še dejal, da pričakuje zanimivo borbo, ker oba gojita podobno bojevit slog.

Za evropskega prvaka tudi Stračanek, v ringu še Simčič

Za spektakel v dvorani Tabor sicer vlada precejšnje zanimanje; do včeraj so namreč prodali že skoraj polovico vstopnic (1700). Pred jutrišnjim velikim vrhuncem z Zavcem bodo od 19. ure naprej na sporedu še štirje dvoboji. V kikboksu se bo domači matador Gregor Stračanek (do 71,8 kg) proti Hrvatu Luki Tomiću potegoval za naslov evropskega prvaka v polnem kontaktu združenja WAKO PRO, v boksu pa bo od Slovencev svoj repertoar udarcev predstavil še Denis Simčič (29 zmag, 15 s k. o., 2 poraza), ki se bo v poltežki kategoriji spoprijel s Čehom Josefom Obeslom (5 zmag, 3 s k. o., 2 neodločena izida, 18 porazov). Za našega »Špartanca« bo to odličen trening pred obračunom za naslov mednarodnega prvaka združenja WBF, ki ga bo imel 7. novembra proti Mohamedu Merahu v Franciji.