Zmaga nad Iranom za Kovačev debi in uvod v živahno leto

Sedma odbojkarska reprezentanca sveta s Kolakovićem na klopi je v pripravljalni tekmi v Hočah padla v petih nizih.

Objavljeno
15. maj 2017 01.14
J. P.
J. P.
Hoče – Slovenski odbojkarji so v sezono, ki bo zanje ena najživahnejših doslej, vstopili z zmago v prijateljskem dvoboju nad eno najboljših reprezentanc sveta – dvakratnim azijskim prvakom Iranom. V dvoboju, polnem zasukov, in ob debiju novega selektorja Slobodana Kovača so bili uspešnejši s 3:2.

Hoče niso še nikdar gostile takšnega odbojkarskega praznika kot nocoj, ko je tamkajšnja dvorana pokala po šivih. Evropski podprvaki, ki imajo v tej sezoni tri tekmovalne vrhunce (kvalifikacije za SP, drugi kakovostni razred svetovne lige in EP konec avgusta), so se v prvem pripravljalnem obračunu tega ciklusa pomerili z reprezentanco, ki je v zadnjih letih naredila enega največjih kakovostnih preskokov med vsemi na svetu, navsezadnje ni zastonj sedma na svetovni jakostni lestvici (Slovenija, za primerjavo, je trideseta). Ključno vlogo pri preporodu so imeli uveljavljeni tuji selektorji, ta hip na iranski klopi sedi nekdanji trener ACH Volleyja Igor Kolaković, ki je v trenerski karieri že dosegel to, česar Kovač še ni – bil je že srbski selektor.

Je pa bil zato zdajšnji strokovnjak na slovenski klopi eden Kolakovićevih predhodnikov na iranskem vročem stolčku. Boba Kovač je zagrizen, marljiv, discipliniran trener, v komunikaciji oster in neposreden. Temu prikima tudi podajalec Dejan Vinčič, s katerim sta sredi minule klubske sezone okrepila zasedbo turškega Halkbanka in jo popeljala do ligaške lovorike. »Slobodan je – kar se sistema, tehnike, taktike tiče – zelo podoben trener Andrei Gianiju. Je zelo zahteven, delaven, na vsakem treningu želi od tebe maksimum, takšen je bil že kot igralec in to je prenesel v trenerski posel. Je tudi zelo iskren, neposreden, v vsakem trenutku ti bo rekel, kar ti gre – in to na trd način,« je svoje videnje novega selektorja podal Vinčič.

Kovač je na slovenski klopi začel, kot se za stratega njegovega kova spodobi – z zmago. Dvoboj je bil poln nihanj, selektor pa je z izbiro udarne sedmerke dvakrat malenkostno presenetil: legionarju Danijelu Koncilji je ponudil prednost pred Janom Kozamernikom, ki je bil v minuli sezoni v majici ACH Volleyja najboljši bloker lige prvakov (zdaj se seli k velikemu italijanskemu Trentinu), izjemno učinkovitemu sprejemalcu Fenerbahčeja Alenu Šketu pa pred italijanskim prvakom Klemnom Čebuljem, ki pa se je reprezentanci pridružil šele dva dneva pred tekmo. Priložnost so dobili domala vsi, ki so preživeli prvi reprezentančni rez, veseli pa, da so v zadnjem nizu (tudi njegov »podaljšek« po dogovoru selektorjev so s 25:19 dobili Slovenci) tehtnico na domačo stran nagnili rezervisti.

Še posebej je navdušil četrti niz, ki sta ga obe zasedbi odigrali v nekoliko prevetrenih postavah, napadalno precej bolj konkretna pa je bila domača, ki je ušla z neverjetnih 11:1, naposled pa tekmecu, ki tako dotolčen ni prav pogosto, dovolila piškavih 13 osvojenih točk. Jutri se bosta zasedbi pomerili še enkrat, le da bodo stožiška vrata za javnost zaprta.

»Igralcem želim vcepiti miselnost, da morajo vselej zmagati, kar je osnovna stvar. To je bila naša prva tekma, želel sem videti, na katere igralce – poleg dosedanjih nosilcev igre – še lahko računam. Tokrat so se izkazali vsi, nekaj mladih fantov pa je dokazalo, da niso le prihodnost reprezentance, ampak že tudi njena sedanjost. V prvih dveh nizih smo si sicer privoščili preveč napak, kar pa je glede na okoliščine normalno,« je strnil vtise selektor Slobodan Kovač.